bibere.com
http://forum.bibere.com/

De feiten op een rij
http://forum.bibere.com/viewtopic.php?f=2&t=1129
Pagina 1 van 1

Auteur:  Bearpaw [ do mei 22, 2014 12:36 am ]
Berichttitel:  De feiten op een rij

Hey allen,

Er zijn dus een paar fabels die er op m'n blog de rondte doen die ik even moet uitleggen: 1. Er kan geen alcohol uit de zuurgraad gehaald worden, zuur heeft geen invloed op de alcohol of de hoeveelheid hiervan, het heeft wel invloed op gisten (op papier kan het wel dat zuur extra alcohol kan veroorzaken maar in feite is dit haast onmogelijk). Even om terug te komen op het scheikunde praatje, zuur bestaat uit H+ ... Hoe wil je ooit van H+ h20 en co2, c2h5oh krijgen. Het is mogelijk om al die stukjes los te maken en weer opnieuw vast te maken maar dit werkt helaas niet zo. De energie die hiervoor nodig is, is niet uit de stoffen te halen waar wij wijn mee maken, de energie om suiker om te zetten komt uit de suiker zelf, daarom kan dit proces wel plaats vinden maar dat van zuur naar alcohol niet. 2. Verschillende gisten geven verschillende percentages. Fout, sommige gisten kunnen beter overleven in een hoger alcohol percentage dan anderen of geven bepaalde aminozuren of andere stoffen af (wat wij als aroma's beschouwen). Elke gistcel maakt van dezelfde hoeveelheid suiker, dezelfde hoeveelheid alcohol en co2... Dit komt doordat er niet opeens extra atomen bij getoverd kunnen worden voor en na de pijl (zie http://www.blogspot.com/VinDeLaFamille voor de uitleg) het is dus belangrijk om te begrijpen dat wanneer mijn theorie klopt, dat het niet uitmaakt wat voor gist je hebt of hoeveel zuur je toevoegt. Wanneer mijn theorie klopt kan je het eind percentage heel nauw uitrekenen, als het klopt.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, er volgt binnenkort een soortgelijke langere variant op mijn blog.

Mvg,
- bearpaw

Auteur:  Poecillia [ di jul 22, 2014 10:05 pm ]
Berichttitel:  Re: De feiten op een rij

De achtergrond van deze fabels ken ik niet. Ik heb wel enkele toevoeging.
1. Je hebt gelijk dat zuur niet in alcohol omgezet wordt. Wel zijn er gisten die zuur afbreken. Ik heb ervaring met lalvin 71B, waarin de omzetting van zuur 'metabolizing malic acid´ wordt genoemd.
2. De omzettingsfactor van suiker in alcohol verschilt per gistsoort. De verschillen zijn niet heel groot. Wij werken vaak met de vuistregel 2% suiker geeft 1% alcohol. Dat komt niet door het ´omtoveren van atomen´ maar doordat de ene gist efficiënter is (eigenlijk minder voeding/suiker nodig heeft om zelf te groeien) dan de andere.

Het maakt dus wel uit welke gist je hebt: alcoholpercentage, zuurgraad en smaak kunnen er sterk door beïnvloedt worden

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/