Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu vr mei 25, 2018 3:55 pm


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Mark
Bericht  Berichttitel: Merlot sap,  |  Geplaatst: za jun 07, 2014 8:32 am

Geregistreerd: za jun 07, 2014 7:31 am
Berichten: 6
Hallo,

Ik ben Mark uit Rotterdam, Wou al jaren zelf bier maken maar dit leek mij toch allemaal te moeilijk. Nu laatste jaren meer een wijngenieter geworden en toch de stap durven te nemen om een starters set wijnmaken aan te schaffen. Zodoende veel internet afgestruind en dit forum lekker door gelezen.

ik heb een dus starters set wijnmaken aangeschaft en wil voor de eerste keer wijn maken met de merlot sap van AH volgens,
http://wijnmaker.blogspot.nl/2009/12/merlot.html

dag 1
Ik ben begonnen met een giststarter volgens dezelfde site (dank Luc voor je informerende blog).
opwarmen liter sap(niet laten koken),
150 gram suiker toegevoegd,
af laten koelen,
2 gram wijsteekzuur, paar gram gist voedingszout en paar gram giststarter toegevoegd.
ook in fles wat gist voedingszout en giststarter gedaan,
pannetje overgegoten in fles,
goed schudden en afwachten,

dag 2
Deze lijkt nog niet hard van stapel te gaan, misschien toch iets fout gedaan.
Net weer een deel gist-starter activator van Brouwmarkt toegevoegd, hopelijk begint hij nu wel met gisten.

Misschien zien jullie een fout, tips zijn altijd welkom!


Lancer
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: ma jun 09, 2014 7:50 pm

Geregistreerd: vr maart 14, 2014 10:47 am
Berichten: 19
Woonplaats: Alkmaar
Hoi Mark,

Waarin laat je alles gisten? In een gistfles of een emmer. Als het in een emmer zit zal je veel minder gistactiviteit zien dan in een gistfles met zo'n kleine opening. Ik denk dat de gewoon een paar dagen geduld moet hebben.

Lance.


Mark
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: ma jun 09, 2014 9:03 pm

Geregistreerd: za jun 07, 2014 7:31 am
Berichten: 6
Dank voor je reactie! Je heb gelijk na wat geduld is er op dag 4 een goede gisting opgetreden.
Morgen ga ik de starter in een dj doen met de rest van het berekende suiker en sap.


Mark
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: za jun 14, 2014 8:49 pm

Geregistreerd: za jun 07, 2014 7:31 am
Berichten: 6
Na nu een paar dagen is de sap nog lekker aan t borrelen! Volgensmij gaat t de goede kant op. Morgen waterslot erop.


Mark
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: zo jul 27, 2014 8:31 am

Geregistreerd: za jun 07, 2014 7:31 am
Berichten: 6
Hallo,

de wijn lijkt niet meer te gisten, en er zit geen druk meer op t waterslot, staat zelfs iets naar binnen druk.
Hoe moet ik hier op reageren?

Heb al geprobeerd op t forum te kijken maar zag zo snel niets hierover.
Dank,

Mark


patrick75
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: zo jul 27, 2014 8:36 pm

Geregistreerd: ma jul 15, 2013 4:04 pm
Berichten: 73
Woonplaats: De zeeuwse kust
Zou goed kunnen dat hij uitgegist is hoor...
Geduld hebben en laten klaren.
Eventueel kun je t SG meten, of dit onder de 1000 is. dan is ie zeker uitgegist.
Dan zou je er voor kunnen kiezen om hem van t sediment te hevelen (weet niet hoe het in dat artikel staat, maar bij wijn van sap kun je hem ook gewoon op het sediment laten klaren..)


Mark
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: ma jul 28, 2014 10:45 pm

Geregistreerd: za jun 07, 2014 7:31 am
Berichten: 6
Dank voor je reactie, heb hem in de kelder gelaatst om te klaren.
Ben benieuwd als ik binnenkort wat kan proeven en wat metingen kan doen.
Eerst op vakantie en bedenken wat ik als volgende "wijn" gaat maken.


Santtu Pikkarainen
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: wo aug 20, 2014 2:56 pm

Geregistreerd: di jul 31, 2012 7:32 pm
Berichten: 21
Afgelopen weekend heb ik dit recept ook gebruikt om mijn eerste schreden op het wijnmakerspad te zetten. Twee jaar geleden wel bosbessenwijn geprobeerd, maar die is niet lekker.
Ik ben heel benieuwd naar deze wijn!

Daarnaast heb ik nog 2 flessen wat mede (honing van mijn eigen bijen) moet worden.


Mark
Bericht  Berichttitel: Re: Merlot sap,  |  Geplaatst: wo sep 03, 2014 5:10 pm

Geregistreerd: za jun 07, 2014 7:31 am
Berichten: 6
Vandaag gebotteld en hij smaakt goed, eerlijk gezegd hij is gewoon lekker maar ik ben ook bevoordeeld! 8)


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling