Dames, heren,
Sta me toe even iets in de groep te gooien.. Een beetje een knuppel in een hoenderhok misschien zelfs...
Als eveneens amateur-wijnboer gebruik ik vele bronnen voor mijn informatie. En bezoek ik met enige (on)regelmaat ook dit forum.
Het leuke, en ook de kracht, van dit forum is de combinatie van passie en openheid!
Maarrrr.. ik ben zo'n eigenwijze vlerk die vindt dat wijn van druiven gemaakt moet worden. Is dat niet het geval, dan is het geen wijn

Nee nee!! Niet gaan slaan! Ik zeg dat met het volste respect voor de vele experimenten met appels, peren, pruimen... zelfs walnoten kwam ik tegen... Het lastige is echter dat je, als het gaat om ervaringsuitwisseling, óók vrij letterlijk bezig bent appels met peren te vergelijken.
Tegelijk zie ik dat er eigenlijk enorme behoefte is om, op gerichte wijze, te onderzoeken wat de beste vinificatiewijze is van 'Noordelijke druiven'. En dat we daar, juist als amateur-wijnmakers, een grote bijdrage aan kunnen leveren. Een commerciële wijnboer is immers gebonden aan een reeks aan wetmatigheden; zal bovendien risico in vinificatie maximaal vermijden. Beide beperkingen hebben wij niet.
Wat ik prachtig zou vinden is dat een hele groep aan de gang zou gaan met, zeg, per persoon 25 kilo druiven van hetzelfde soort, uit dezelfde wijngaard. Ondermeer vanwege geografische spreiding zal dat wat lastig zijn; maar als we een veelvoorkomend ras zouden kiezen zul je vaak wel een commerciële wijngaard in de buurt hebben waar je voor weinig een paar emmers druiven mag meenemen (of gratis, als je na die emmers nog even doorplukt en dus helpt met de oogst).
En vervolgens gezamenlijk afstemmen welk gist, wel of niet ontzuren en, zo ja: hoe en wanneer, wel of geen Malo etc etc..
Dat zou de vergelijkbaarheid een stuk groter maken; deelnemers dichter bij de wijnboer brengen en misschien zelfs een echte bedrage aan de wijnkwaliteit in de 'lage landen' kunnen bieden...
Met als extra voordeel dat je ook 'echte wijn' maakt

(sorry).
Voor 2013 komt die gedachte te laat; alle druiven zijn geplukt en goeddeels al uitgegist. Maar is het een idee om zoiets voor 2014 na te streven?