Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu do nov 15, 2018 9:48 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Route a: punt 11 hevelen  |  Geplaatst: zo jan 06, 2008 2:28 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
De wijn is bij de meesten van jullie klaar of bijna klaar.

We moeten dan gaan hevelen.

Er ontstaan nu natuurlijk weer 2 vragen:

- voegen we sulfiet toe
- Hoe vullen we aan.

Ik persoonlijk kies voor het niet toevoegen van sulfiet en voor het aanvlullen met hetzelfde appelsap waar we mee zijn begonnen.

Kom maar met ideen en commentaar, dan kunnen we weer verder
en dan maak ik weer een pol aan.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo jan 06, 2008 5:19 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Hoi Luc


Op 6/11/2007 was mijn appelwijn reeds uitgegist en heb ik hem geheveld.

Daar ik met 12 liter was begonnen heb ik na het overhevelen in een DJ van 10 liter niet moeten bijvullen.
Ook heb ik geen sulfiet bijgevoegd , en dat wil ik ook zo houden.

Groeten

Rik 60

_________________
Blinde onwetendheid misleid ons

O! Miserabele sterveling...Open uw ogen


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo jan 09, 2008 9:41 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Nou kom op......

Eigenlijk wilde ik van het weekeinde gaan hevelen.

Of zijn jullie allemaal al klaar ????

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do jan 10, 2008 8:29 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Het maakt mij niet zo veel uit. De laatste tijd vul ik de fles weer aan met goedkope wijn uit pak van de Aldi. Als je gaat aanvullen met appelsap gaat de wijn toch weer opnieuw gisten (nieuwe suikers). En sulfiet gebruik ik alleen bij de laatste heveling (samen met een stofje waar ik ff niet op kan komen (tegen geranium geur)).
Dus je mag een pol starten en kijken wie er reageerd, maar volgens mij hebben een x-aantal personen al overgeheveld.

Vorige week een beetje van de wijn geproeft, en het was lekker, misschien ietsie pietsie te zuur.


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr jan 11, 2008 7:32 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Ik moet ook nog hevelen, zou dit weekend willen hevelen of te laatste begin volgende week, sulfiet voeg ik normaal bij elke heveling toe. Aanvullen doe ik met knikkers.

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za jan 12, 2008 11:33 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Ok ik maak een Poll aan en dan kunnen
jullie invullen wat we gaan doen.

Helaas is de uniformiteit van de forum wijn dus verdwenen
omdat er al een antal mensen hebben geheveld en sommigen
zelfs al gebotteld.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo jan 13, 2008 6:52 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Luc Volders schreef:
Ok ik maak een Poll aan en dan kunnen
jullie invullen wat we gaan doen.

Helaas is de uniformiteit van de forum wijn dus verdwenen
omdat er al een antal mensen hebben geheveld en sommigen
zelfs al gebotteld.

Luc


De uniformiteit misschien wel Luc, maar dit is nu het interessante aan het gegeven. Dezelfde ingredienten, verschillende plaatsen, verschillende ruimtes, verschillende verlopen van gisten en waarschijnlijk verschillende smaken.
Een wijn van een merlot druif smaakt in de Bordeaux anders dan in Chili

rik60

_________________
Blinde onwetendheid misleid ons

O! Miserabele sterveling...Open uw ogen


Herman
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo jan 13, 2008 12:53 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 12:16 pm
Berichten: 165
Woonplaats: Oudenaarde
Hey Luc,

Zit maar niet in met de uniformiteit, iedereen heeft dezelfde ingrediënten gebruikt en dat is wel het belangrijkste hé, de gistingstijd/temperatuur en de soort gist zal bij iedereen wel anders geweest zijn, dat zijn factoren waar eigenlijk weinig aan te veranderen valt, behalve dan de gistsoort, die kon eigenlijk ook uniform zijn, doch ben wel benieuwd naar het resultaat van ons allen.... Die van mij was heel snel uitgegist, maar die staat ook in de keuken waar het overdag betrekkelijk warm is. Ik vond het (en vind het nog altijd) een fantastisch initiatief van je! Zeker voor herhaling vatbaar!
Ik heb ook een routeB opgezet, zie: http://www.beetlecabrio.be/wijn_maken/forumwijn/routeB/

Mvg,
Herman.

_________________
Dimidium facti qui coepit habet... ;-)


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo jan 13, 2008 1:40 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Herman schreef:
Hey Luc,

Zit maar niet in met de uniformiteit, iedereen heeft dezelfde ingrediënten gebruikt en dat is wel het belangrijkste hé,

Herman.


Helaas ben ik dat niet met je eens.
En helaas ben ik het ook met Rik niet eens.

Er zijn een aantal mensen die al geheveld hebben.
Ik weet van 1 persoon (ik noem geen maam) die meldde dat hij meer dan 10 liter gemnaakt had en dus niet hoefde aan te vullen omdat hij met de extra wijn kon aanvullen.

Een ander heeft al aangevuld met appelsap.

Dit zal hoe dan ook een andere wijn opleveren.
Natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt toegevoegd.
De verschillen zullen minimaal zijn, maar als je straks nog een keer moet hevelen dan kunnen de verschillen al groter worden.

Kijk als je op 10 liter 25 cl moet aanvullen dan zul je dat niet zo erg merken. Moet je een kwart liter toevoegen dan is dat 2,5% en bij een halve liter (bij meerdere keren hevelen) is dat 5% en dat is nogal wat.

Jammer is dat als je nu verschillen proeft je dus niet meer weet of het verschil aan het hevelen of aan de gebruikte gist ligt.

En natuurlijk zqal een Merlot wijn Frankrijk anders smaken als een uit Chili. Maar de verschillen zullen zeker minder zijn als ze in hetzelfde laboratorium onder exact dezelfde omstandigheden en met dezelfde toevoegingen worden gevinifieerd.

Maar goed het zij zo. Er is nu toch niets meer aan te doen.

Ik hoop dat jullie minimaal hebben moeten toevoegen en ga dan zelf ook maar hevelen en aanvullen met appelsap van de Aldi.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di jan 15, 2008 8:37 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Luc,

Wanneer je gaat aanvullen met appelsap voeg je opnieuw suikers toe en gaat de boel opnieuw gisten, toch? Of is dat geen probleem?

Mvg. Bert


Swaken
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di jan 15, 2008 5:44 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo Luc,mijn bibercom wijntje is reeds een tijdje gestopt met gisten (ongeveer 6 à 7weken ) de smaak begint er op te trekken en hij is goed bezig met klaren .Ik heb hem een 14 dagen geleden overgeheveld met toevoeging van de nodige sulfiet en verder terug aangevuld met een witte spaanse wijn ,karton uit Aldi, voor mij is een poll te laat maar je doet maar ,zo weet je wat er leeft onder de amateur wijnboeren. Swa

_________________
Gedult is een mooie gave


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di jan 15, 2008 9:54 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Bert schreef:
Luc,

Wanneer je gaat aanvullen met appelsap voeg je opnieuw suikers toe en gaat de boel opnieuw gisten, toch? Of is dat geen probleem?

Mvg. Bert


Inderdaad Bert, je hebt gelijk.

Daarom voegen we appelsap aan en gaan we opnieuw wachten
om te kijken wat er gebeurt.
Het appelsap heeft maar 100 gram per liter.
We voegen (hoop ik) minimaal sap toe dus zal er ook niet veel suiker in de wijn komen. De kans op hergisting is klein.
Maar we nemen geen risico en wachten af wat er gaat gebeuren.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do jan 24, 2008 9:54 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Hallo allen,

Ik heb net voor de 2de keer geheveld, ik wilde niet aanvullen met sap en heb dit keer gekozen voor koolzuurgas (uit een soda club apparaat) om zo de wijn te beschermen tegen de zuurstof. Heeft iemand hier ervaring mee? en/of zou dit een goede oplossing zijn?

Gr. Jeroen


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo feb 20, 2008 8:52 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Hallo,

Ik vind geen uitslag van de poll \"Overhevelen\" ? Ik heb dit nog steeds niet gedaan. Mijn wijn is ook nog troebel.
Hoe gaat het met de rest van de biberewijnen?

Gr. Bert


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za feb 23, 2008 10:54 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Bert,

Er was geen concensus betreffende het overhevelen
omdat een aantal mesen al geheveld hadden en aangevuld met
meer van dezelfde wijn, een andere wijn of appelsap.
Lees deze thread maar na.

De poll gaf aan dat de meeste (2 personen) met appelsap hebben aangevuld. Ik zelf heb ook met appelsap aangevuld na het hevelen.

Staat je wijn nog te gisten ???
Dat zou de troebelheid kunnen verklaren.
Zo lang een wijn nog gist (al is het heel langzaam)
dan zal er koolzuurgas ontstaan dat kleine vaste deeltjes
mee naar boven zal sleuren. Hier door zal de wijn troebel zijn.

Koude helpt bij het klaren. Je zou de wijn een tijdje buiten
in de kou kunnen zetten om hem te helpen klaren.
Let op voor te strenge vorst al zal dat nu niet meer
zo vaak voorkomen. De alcohol zal ook helpen het bevriezen te voorkomen, maar wees daar toch voorzichtig mee.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling