Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu zo aug 19, 2018 6:25 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Paardenbloemen wijn: Nieuwe bibere wijn  |  Geplaatst: za maart 15, 2008 11:45 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Ik begin hier met het angeven van de start van een
eventuele nieuwe forum wijn.

Om een indicatie te geven van hoe hij te maken is heb ik op
mijn web-log het recept geplaatst van mijn
paardenbloemen wijn:

http://wijnmaker.blogspot.com/2008/02/p ... -wine.html


Kom maar op met commentaar.
Eigenlijk zou je hem moeten proeven om commentaar
te kunnen geven. Dat kan tijdens het Brouwland weekeinde
maar daar hebben we nu binnenkort niks aan als we gaan beginnen.

Wellicht heeft iemand ideetjes voor veranderingen of aanvullingen.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo maart 16, 2008 7:05 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Interessant recept, ik ga het in ieder geval proberen met 10 liter.

Gr. Jeroen


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma maart 24, 2008 12:19 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Ik zit hier achter mijn computer door het raam naar buiten te kijken en het sneeuwt !!!!

Het is pasen en dan komen er verschillende kennissen en familie op bezoek.

Gisteren avond onder het spelen van spelletjes twee flessen Paardenbloemenwijn opengetrokken.

Je ziet de mensen kijken van Gatverdarrie Paardebloemen !!!!

Maar dan slaan ze om.
Hij is nu een jaar na het maken echt lekker !!!!

Ik ga er weer voor !!!!

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di maart 25, 2008 9:24 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Hallo Luc,

Misschien dat ik het ook nog eens ga proberen. Ik heb het één keer eerder gemaakt (een ander recept) en het viel toen wat tegen. Maar ik heb nog een paar vragen. Ik heb geen wijnsteenzuur en appelzuur in huis. Kan ik ook ipv deze zuren citroenzuur gebruiken? zoja hoeveel moet ik daarvan nemen?
Ik heb een stoomextractor, hoe maak ik van 3 kilo bananen één liter bananensap? Alvast bedankt.

Gr. Bert


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di maart 25, 2008 8:02 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Bert,

Je hebt nog wel wat tijd voordat je kunt beginnen met plukken en zelfs dan kun je je oogst in de vriezer opslaan.
Met andere woorden breng een bezoek aan je wijnmakers winkel voor de verschillende zuren !!!

Als je alleen citroenzuur gebruikt dan is dat wat eenzijdig en dat beinvloed de smaak wel enigzins.

Even rekenen:
Ik deed 150 gram zuur (buiten de citroenen)

Dat gaan we omrekenen.
Citorenzuur is sterker als de andere zuren en de omrekeningsfactor is 0,85.
Dus 150 x 0,85 = 127,5 gram citroenzuur..

Dan over de stoomextractor.

Ik doe onder in de pan meestal 3 liter water.
Bovenin 3 kilo bananen.
De eerste halve liter sap die er uitkomt gooi ik terug bovenin
om zo de slangen te ontsmetten en de smaak te versterken.
En dan tap ik een liter af.

Je mag ook wat meer aftappen, je moet immers toch water bij de
paardenbloemen toevoegen. Dus of dat nu puur water of een slap sapje is, maakt niet zo veel uit.
De eerste liter is echter het sterkste van samenstelling.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di apr 08, 2008 5:54 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Donderdag 03-04 150 gram paardenbloemen geplukt
zondag 06-04 530 gram paardenbloemen geplukt
Vandaag dinsdag 08-04 450 gram geplukt

Volgens mijn recept 75 gram per liter nodig dus tot
nu toe genoeg voor 15 liter.
Nog lang niet genoeg !!!!

Wie is er ook al aan het plukken ?????

En wie doet mee met deze wijn (al of niet in groepsverband) buiten Jeroen en Bert.....

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di apr 08, 2008 7:13 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Ik wil hem ook wel eens proberen, maar zal niet deelnemen met de groep.
Helaas ben ik momenteel tijdelijk verhuist en keer pas terug naar mijn vaste woonst ten vroegste eind juni. Dan wil ik hem opzetten de \"pisbloemenwijn\" :lol: .

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do apr 17, 2008 6:53 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
In totaal heb ik nu iets meer als 2600 gram.
Genoeg voor 35 liter.

Ik ga zaterdag nog op pad om wat bij te plukken, maar
dan ga ik meteen ook beginnen met de wijn.

Ik heb ondertussen sinaasappels gekocht en citroensap.
De bananen zijn al aardig rijp (zwart) en suiker is ook
voldoende op voorraad.

Ik bein met het recept dat op mijn weblog staat:

http://wijnmaker.blogspot.com/2008/02/p ... -wine.html

En vervolgens ga ik nog 3 wijnen maken die gebaseerd zijn op
paardenbloemen:

- paardenbloemen met aardbeien (ik ga uit van jam)
- paardenbloemen met bramen (ligt nog 8 kilo in mijn vriezer)
- paardenbloemen en vlierbloesem (ik heb nog vlierbloesem siroop).

Van deze laatste wijnen maak ik een kleinere hoeveelheid ik denk 5 liter per soort of misschien maximaal 10 liter. Alleen om te proberen.

Wie heeft nog ideeen.

Er komen de laatste tijd weinig reacties en ideen.
Is iedereen met wat anders bezig of ligt het wijnmaken stil.....

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do apr 17, 2008 7:40 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Zelf ben ik momenteel bezig met stresserende :o verbouwingen, daardoor ligt het wijnmaken bij mij even in de diepvries :cry: .

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


Herman
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma apr 21, 2008 10:21 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 12:16 pm
Berichten: 165
Woonplaats: Oudenaarde
Hey Luc,

Even een vraagje ivm die paardenbloemenwijn...

Moet echt alle groen er vanaf (zoals op de onderstaande foto) of mogen er daar nog wat kelkblaadjes bij zijn? Ik vind het een onbegonnen werkje om echt alles er vanaf te halen, op de foto zie je dus dat er geen enkel groen deeltje meer aan zit, doch aan deze 33 gr. paardenbloemen heb ik een hele poos zitten 'plukken' bij het verwijderen van het groene gedeelte... :o Hopelijk is dit de vele moeite waard? ;-) Zie mij van dit spul geen 34 liter te plukken anders... :?

Afbeelding

Heb al zitten denken om er een variant van te maken, nl. om een duo-wijn op te zetten samen met perterselie. Deze laatste kan je bij bossen kopen voor een prikje, zodus.....
Had gisteren nog onze buren op bezoek en die gingen uit de bol bij het proeven van die wijn.... Heb blijkbaar het virus overgezet want die man gaat ook beginnen met wijn en aanverwanten, dus ik moet er geen tekeningske bij maken hoe lekker die wel is hé.... ;-) Je kan deze 'wijn' echt niet inschatten, je smaakt echt geen peterselie meer maar een volle halfzoete witte wijn..... Raar maar waar!

Allez, ik hoor het wel...

Grtz,

Herman.

PS: ik laat jullie die peterseliewijn wel eens proeven op het Brouwlandweekend...! ;-)
(het receptje ervan staat op mijn webpagina)

_________________
Dimidium facti qui coepit habet... ;-)


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma apr 21, 2008 8:36 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Herman,

Dit is wel erg overdreven.
Je pakt de bloem tussen de vingers van de ene hand
en trekt de gele blaadjes eruit met je andere hand.
De blaadjes komen dan uit de kelk los en dat is wat je
moet hebben.
Wellicht komt er een heel klein beetje groen mee al is het
maar van de buitenste ring bloemblaadjes. Maar dat is niet
erg. Het merendeel is geel met een heel klein beetje groen.

Op deze manier heb ik zaterdag 750 gram geplukt, zondag ook en vanavond in anderhalf uur tijd nog eens 450 gram.

Hoe meer groen er aan zit des te langer de wijn moet
rijpen. Met andere woorden hij moet zo wie zo een jaar rijpen
maar als er meer groen aan zit nog langer.
Het groen kan voor een bittere nasmaak zorgen maar dat verdwijnt met het rijpen. Vandaar dus: hoe meer groen hoe langer rijpen.

Het beste kun je altijd een aantal mini-flesjes bottelen die
je kunt proeven om de wijn te testen. De grote flessen laat je dan gewoon liggen tot de mini flesjes hebben aangegeven dat de wijn klaar om te drinken is.
Zo hoef je niet steeds een hele fles op te offeren om erachter te komen dat de wijn nog niet zo ver is......

Ik was afgelopen vrijdag bij een goede vriend op bezoek.
En ik had een flesje paardenbloemenwijn meegenomen.
Ik wilde hem natuurlijk zelf eens proeven. En we zijn nu een jaar
later en moest hij dus klaar om te drinken zijn.
Mijn maatje houdt normaal niet van mijn wijnen omdat hij vindt
dat ik te zoete wijnen maak (vlierbessen port, aardbeien enz. enz.)
Maar deze keer meldde hij dat het de eerste keer was dat hij een wijn van mij dronk die hij lekker vondt.
En dat uit de mond van iemand die alleen maar franse Bordeaux wijnen wil drinken !!!!

Met andere woorden:
Ik heb nu al 25 liter die in de eerste fase staat (overgoten met kokend water).
En ik ga inderdaad door met plukken want ik wil dit jaar meer maken.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr apr 25, 2008 8:07 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
OPGEPAST !!!!!!

Mag ik iedereen verzoeken die mijn recept volgt even een kijkje op mijn weblog te nemen:

http://wijnmaker.blogspot.com/2008/04/e ... guest.html

Jullie begrijpen dat ik dat helemaal zelf schuld ben, en dat ik tegen alle wijnmakers wetten in heb gehandeld.
Maar desondanks is het gebeurt.
Mijn eerste most in mijn lange carierere die echt verziekt is......

Kort gezegd:
Mijn paardenbloemenmost was niet met sulfiet beschermd.
Hij stond nog in de eerste fase als thee te trekken, en er is
een bacteriologische besmetting bijgekomen.
Dat gun ik niemand: 20 liter most moeten wegspoelen.
4000 bloempjes voor niks geplukt.
En het hele huis stonk 3 uur lang.

Levert natuurlijk wel een leuk verhaal op op feestjes
en partijen :P

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr apr 25, 2008 8:20 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Goh Luc, wat een pech, al die uren pluktijd verloren :? . Maar kop op, ondertussen ben je toch in de gezonde buitenlucht geweest :wink: .
Zo zie je maar, zelfs een ervaren wijnmaker als jij kan al eens een foute inschatting maken. Vind het wel groots van je dat je geen schroom hebt om dit op het net te zetten.
Volgend weekend ga ik ook beginnen plukken, nemen dan 4 dagen vrijaf, geen verbouwingen, geen communiefeesten, enkel rust en bloemen plukken...

Greetzz Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za apr 26, 2008 7:55 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Erik D. schreef:
Zo zie je maar, zelfs een ervaren wijnmaker als jij kan al eens een foute inschatting maken. Vind het wel groots van je dat je geen schroom hebt om dit op het net te zetten.
Greetzz Erik


Erik,

Net omdat ik 'ervaren' ben durf ik het op het net te zetten.
In de eerste plaats is dit een goede waarschuwing voor iedereen.
In de tweede plaats kun je heel veel leren van negatieve ervaringen.
En het is natuurlijk een goede les dat we niets zo maar moeten aannemen maar we werken met levend materiaal, dus moeten we alert blijven.

Daarbij is het nog het ergste als ik jullie niet zou waarschuwen en daardoor zouden anderen hetzelfde meemaken......

Ik pluk elke dag in een paar uurtjes 450 gram.
Dat is genoeg voor 6 flesjes.
M.a.w. ik had nog een vriezer vol liggen en ben gisteren avond meteen een tweede most gaan maken.
Nu natuurlijk wel sulfiet toegevoegd !!!!

De vriezer is nu wel leeg.
Vandaag ga ik weer plukken, want de wijn van vorig jaar is zo lekker geworden dat ik meer wil maken. Minstens 50 liter.....

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


ronny
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr aug 21, 2009 8:06 pm

Geregistreerd: vr aug 21, 2009 7:57 pm
Berichten: 14
er steekt wel veel tijd in jouw wijn hé. Ik heb 50 L gemaakt, zonder de groene blaadjes te verwijderen, en deze is ook lekker. ik doe er al eens vliersiroop bij om hem zoet te maken, dan is het heel lekker. :D
Sulfiet gebruik ik enkel om de flessen te ontsmetten, ik heb gehoord dat je er koppijn van krijgt als je dat in de wijn doet.
leuk zo'n forum over wijnmaken :D


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling