Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu ma mei 21, 2018 4:16 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Slaap kindje, Slaap. Ofwel de zuurgraad van de bibere wijn  |  Geplaatst: za apr 12, 2008 11:13 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Oke jongens wakker worden.
We hebben met zijn allen zitten slapen.
Zowel de beginners als de gevorderde wijnmakers:
laten wij ons in een hoekje neerzetten en diep schamen.

En ik in de eerste plaats :oops: :oops: :oops: :oops:

Ik citeer:
=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0

De zuurgraad van het sap is 5.
We hebben besloten naar een zuurgraad van 7 te gaan.

We hebben dus voor 10 liter een tekort van 10 x 2 gram = 20 gram

Citroenzuur is iets zwakker als wijnsteenzuur en wel een factor 0,85.
Om een zuurgraad van 7 te krijgen moeten we dus officieel 20 /0,85 gram citroenzuur toevoegen en dat is 23,6 gram.

=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=

Citroenzuur is natuurlijk een STERKER zuur als wijnsteenzuur.
Als je dus een tekort van 20 gram moet aanvullen dan moet je:
20 x.085 = 17 gram citroenzuur aanvullen.

Wij hebben 23 gram aangevuld.

We hebben dus 6 gram te veel zuur gebruikt.......

Daarom kan het zijn dat de wijn een beetje te zuur is.
De zuurgraad zal dus niet 7 maar 7,5 of zo zijn.

En niemand die zat op te letten !!!!!!

Lees het verhaaltje maar even na op mijn web-log:
http://wijnmaker.blogspot.com/2008/03/w ... is-my.html

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


frans
Bericht  Berichttitel: biberewijn route b  |  Geplaatst: za apr 12, 2008 4:57 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 1:43 pm
Berichten: 202
:D :D :D :D
ik heb mijn bibere wijn vorige donderdag ter inspectie aangeboden in de wijnclub( 40 aanwezige)ik kreeg 9.5 een half puntje verloren voor de kleur
hij heefd dezelfde kleur als een echte chardonay
hij kwam als allerbeste van 20 geproefde uit de bus
dat betekend wel dat ik al 4 flessen kwijt ben
ik gebruik ook altijd wijnsteenzuur, coolgist ,en een keldertemp van 13 graden
dus hij is inorde voor pinksteren

frans :twisted: :twisted: :twisted:


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling