Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu do nov 15, 2018 8:26 pm


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Route A punt3: giststarter of niet  |  Geplaatst: do sep 27, 2007 7:32 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Dit wordt het derde discussie punt.
Even ter herrinnering.

Punt 1: Hoeveel gaan we maken
Punt 2: Sap uit pakken of vers fruit

Nu wil ik de volgende stap met jullie bespreken.
De most moet natuurlijk gaan gisten. Er zijn twee methodes.

Of je sprenkelt de gist direct op de most
Of je maakt een giststarter en voegt die aan je most toe.

Ik persoonlijk ben een enorme voorstander van het maken van een giststarter.
Het heeft verschillende voordelen:
- Je weet zeker dat je gist goed is
- De juiste giscultuur krijgt meteen de overhand bij de gisting
- Je voegt zeer vele gistcellen toe zodat je gisting een grotere kans
van slagen heeft.
- Zeker bij het werken met puur sap is een giststarter handig omdat je dan niet je most in een open ton moet laten gisten (voor een paar dagen) om zuurstof bij de gist te krijgen: de gist is immers al op niveau.

Zeker het laatste punt is hier van belang omdat zoals het eruit ziet we met pakken sap gaan werken.
Bij pulpgisting gooien we de gist in een ton en zorgt de zuurstof voor de groei van de gistkolonie. Daarna wordt de most geperst en in een fles gedaan. Dat zijn dus extra handelingen die je bij sap met een giststarter niet nodig hebt.

Hoe ik een giststarter maak en waarom kun je uitgebreid lezen op mijn weblog op de volgende pagina:

http://wijnmaker.web-log.nl/wijn_weblog ... er_ye.html

Nu zijn er natuurlijk ook nadelen aan het maken van een giststarter:

- Het is meer werk
- Voor sap is het niet meteen nodig omdat er geen andere gistsoorten in aanwezig zullen zijn zodat de goede gisten meteen de overhand krijgen.
- De kans dat de gisting niet zal starten is in dit geval minimaal.

Goed geef eens feedback.

Voor degenen die het al weten zet ik een stemming op (poll).
Desalniettemin zou ik graag wat discussie krijgen zodat degenen die geen idee hebben wat de voor en nadelen zijn hier iets van kunnen leren.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr sep 28, 2007 5:57 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Beste Luc

Natuurlijk is heel uw argumentatie juist.
Mijn feedback is dan ook als volgt: we gingen zeker ook denken aan vrienden die voor het eerst wijn maken. Indien zij starten , hetzij met sap uit een brik of met sap uit de vrucht, volgens mij moeten ze ook de voeling krijgen en het leren om een giststarter te maken. Deze methode zullen ze trouwens voor het merendeel gaan gebruiken in de toekomst.

Besluit:

Ik ga voor de giststarter.


rik60


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr sep 28, 2007 7:25 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Ik ga ook voor de giststarter. Gisteravond nog één opgezet voor mijn rozenbottelwijn. Helaas helemaal geen leven in de brouwerij. Gist zal wel dood zijn, ik zal snel nieuwe moeten halen.


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr sep 28, 2007 12:53 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Voorlopig heb ik enkel nog maar met een giststarter gewerkt, en wil dat graag zo houden ook, dus ik stem ook voor \"met giststarter\".

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


frans
Bericht  Berichttitel: giststarter of niet?  |  Geplaatst: vr sep 28, 2007 7:02 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 1:43 pm
Berichten: 202
:o voor mij ook de giststarter
voor het pakkensap is dat het beste
voor de nieuwelingen is dat een perfecte oefening
maar alles volgen zoals beschreven en respecteren
(zeker de afkoelingstemperaturen )
:!: :!: frans


Swaken
Bericht  Berichttitel: Giststarter  |  Geplaatst: vr sep 28, 2007 10:07 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo Luc,ik ben ook voorstander van een giststarter zodat je het gisten een beetje in de hand hebt.
Swa

_________________
Gedult is een mooie gave


Swaken
Bericht  Berichttitel: Giststarter  |  Geplaatst: za sep 29, 2007 9:41 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo Frans ,ik heb uw antwoord aan luc in verband met de giststarter gezien ,maar zit nu wel met een vraag,wat bedoelt u met \" maar alles volgen zoals beschreven en respecteren (zeker de afkoelingstemperaturen ) kunt u daar een beetje uitleg bij geven daar weet ik geen weg mee :P :?:
bedankt voor de moeite
Swa

_________________
Gedult is een mooie gave


monique
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di okt 02, 2007 7:12 pm

Geregistreerd: ma sep 24, 2007 3:45 pm
Berichten: 42
Woonplaats: velserbroek
hoi, ik ben zelf iemand die alleen met een giststarter heb gewerkt, dus voor mij een giststarter. :D


Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Re: Giststarter  |  Geplaatst: di okt 02, 2007 7:48 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Swaken schreef:
Hallo Frans ,ik heb uw antwoord aan luc in verband met de giststarter gezien ,maar zit nu wel met een vraag,wat bedoelt u met " maar alles volgen zoals beschreven en respecteren (zeker de afkoelingstemperaturen ) kunt u daar een beetje uitleg bij geven daar weet ik geen weg mee :P :?:
bedankt voor de moeite
Swa


Swaken ik ben Frans natuurlijk niet en kan niet voor hem antwoorden maar ik kan wel indenken wat hij bedoeld.

Ik neem aan dat hij bedoeld dat als je een gisttarter maakt en het sap ervoor kookt dat je goed moet opletten dat je het sap goed laat afkoelen tot rond de 20 graden omdat anders de gist de hoge temperatuur niet zal overleven.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


frans
Bericht  Berichttitel: giststarter  |  Geplaatst: di okt 02, 2007 8:07 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 1:43 pm
Berichten: 202
hoi luc
dat heb je goed gezien
zeker de nieuwelingen waarvoor het waarschijnlijk wat moeilijker zal zijn
daarom volg klakkeloos het recept en dan zal de giststarter moeiteloos starten :wink:
frans


Swaken
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di okt 02, 2007 10:38 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo mannen dit heb ik begrepen,maar dacht ergens gelezen te hebben dat een giststarter ook gemaakt werd van appelsiensap,citroensap,water en de nodige hulpstoffen zonder dat er sprake is van koken.Zo heeft ieder zijn eigen ideen,in elk geval bedankt voor het antwoord op mijn vraag :wink: Swa

_________________
Gedult is een mooie gave


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 03, 2007 7:39 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Swaken schreef:
Hallo mannen dit heb ik begrepen,maar dacht ergens gelezen te hebben dat een giststarter ook gemaakt werd van appelsiensap,citroensap,water en de nodige hulpstoffen zonder dat er sprake is van koken.Zo heeft ieder zijn eigen ideen,in elk geval bedankt voor het antwoord op mijn vraag :wink: Swa


Swaken wat jij hier aanhaalt heb ik ook in boeken gelezen.

Maar als je uitgaat van appelsap dan heb je al een bepaalde zuurgraad en hoef je dus geen zuur toe te voegen. Een aantal voedingsstoffen zitten er al in maar ik prefereer toch om voor de veiligheid extra voeding toe te voegen.

Koken doe ik om elke vorm van bacteriele infecties in het pak appelsap te voorkomen.

Ook hier moeten we het over eens worden aangezien we ook allemaal met dezelfde giststarter moet gaan werken.......

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Swaken
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 03, 2007 9:28 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo Luc, als ik het goed begrepen heb word aangeraden om een volume vruchtensap (ongeveer 1/2 liter) te koken, laten afkoelen tot onder de 20°C, gistvoedingszout en gist toevoegen ,na het starten van de gist en het meten van het sap SG (suiker) en eventueel toevoegen smaakmaker(sap),kan de giststarter bij het sap en zou het vruchtensap in gisting moeten komen.
Zie ik het goed ,of is dit voor verbetering vatbaar. Swa

_________________
Gedult is een mooie gave


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 04, 2007 7:02 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Swaken schreef:
Hallo Luc, als ik het goed begrepen heb word aangeraden om een volume vruchtensap (ongeveer 1/2 liter) te koken, laten afkoelen tot onder de 20°C, gistvoedingszout en gist toevoegen ,


En dan voeg ik 120 gram suiker toe op een liter dus 60 gram op een halve liter.

Citaat:
na het starten van de gist en het meten van het sap SG (suiker) en eventueel toevoegen smaakmaker(sap),kan de giststarter bij het sap en zou het vruchtensap in gisting moeten komen.
Zie ik het goed ,of is dit voor verbetering vatbaar. Swa


Na het starten van de gist (ik wacht 48 uur dan heb ik een fatsoenlijk gorte gistkolonie) breng ik de most op orde (zuur en SG) en dan breng ik de most in gisting.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   


Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling