Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu zo feb 25, 2018 7:03 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
cdamen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo jan 23, 2011 12:37 am

Geregistreerd: vr mei 14, 2010 8:01 pm
Berichten: 6
Woonplaats: Boskoop
Ik ben in voor alle recepten en ideeen :D


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo jan 23, 2011 12:03 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
oke hannie altijd goed advies van een kenner, we horen het wel
groetjes phili


Poecillia
Bericht  Berichttitel: Mede  |  Geplaatst: ma jan 09, 2012 10:50 pm

Geregistreerd: wo aug 31, 2011 8:04 pm
Berichten: 70
Ik heb een tijdje geleden ook mede gemaakt. Ik heb honing gebruikt van de Aldi (de vloeibare vorm). De gisting gaat echt razendsnel. In ruim een week was de mede uitgegist. Ook het klaren gaat heel snel. Hoewel de mede nog maar twee maanden oud is is hij al prima drinkbaar. De mede heeft een prachtig goudgele kleur en geurt sterk naar honing, maar de smaakt doet me een beetje denken aan rijstwijn of sake. Ik heb aan de mede voor de gisting tannine en zuren toegevoegd.

Ik ben dik tevreden over het resultaat. Maar als ik engelstalige forums lees dan wordt er vaak gewaarschuwd voor goedkope (gerafineerde)honing. Ik ben nog wel benieuwd of het resultaat nog beter wordt met betere maar duurdere honing.


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di jan 10, 2012 8:50 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
hoi poecillia,
kan je hier doorgeven wat en hoeveel je hebt gebruikt? ook de soort gist graag.
alvast bedankt. :D


Poecillia
Bericht  Berichttitel: Mede recept  |  Geplaatst: di jan 10, 2012 11:20 pm

Geregistreerd: wo aug 31, 2011 8:04 pm
Berichten: 70
Ik heb voor mijn mede de volgende ingrediënten gebruikt:
1700 gram honing (vloeibaar van de Aldi)
aangevuld met water tot 7,5 liter
1 volle theelepel wijnsteenzuur
1 volle theelepel citroenzuur
halve theelepel tannine
Giststarter o.b.v. bourgogne gist brouwmarkt
Verder gistvoedingszout en giststarter/activator

De honing wordt eerst een tijdje in het water gekookt (stinkt vreselijk). Als het is afgekoeld de rest van de ingrediënten erbij.

Ik heb de mede enkele dagen in een open (maar met doek afgedekt) vat laten gisten. Daarna in een 10 liter vat de heftige gisting laten voltooien. Na twee keer overhevelen heb ik een heldere wijn in een volle 5 liter fles en hield ik een paar glaasjes over die ik al heb genuttigd :wink:

Leuk dat ik ook eens een recept kan leveren :-)


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo jan 11, 2012 6:56 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
dank je wel voor je recept, ik morgen honing halen kan ik het weekend aan de slag, ik heb nog wat flessen leeg staan en er is nu toch geen vers fruit, ik ga ook de frisse fruitdrank van Luc maken die was volgens hem ook lekker.


Poecillia
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr feb 03, 2012 9:19 am

Geregistreerd: wo aug 31, 2011 8:04 pm
Berichten: 70
Ik ben gisteren bij een verenigingsavond van wijngilde de braamstruik geweest. De avond stond in het teken van het houden van bijen. Een zeer interessant verhaal in een helaas erg koude verenigingsruimte. Uiteraard kwam honingwijn ook aan de orde. Ik heb een heerlijke zoete honingwijn gedronken. De belangrijkste tip die ik mee kreeg is dat je de honing juist niet moet koken. Overal op internet zie je dat dit aangeraden wordt, maar volgens de imker was dat onnodig en verdwijnen door het koken juist veel smaakstoffen en kan het resultaat zelfs bitter worden.


limburgia
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr feb 03, 2012 1:30 pm

Geregistreerd: di jan 24, 2012 1:45 pm
Berichten: 20
Ik kan alleen maar zeggen dat ik de honing ook nooit kook, alleen maar oplos in warm water, en dat dat inderdaad heel goede resultaten geeft.


Brenda
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr feb 03, 2012 3:33 pm

Geregistreerd: ma jul 20, 2009 9:53 am
Berichten: 103
Het koken van honing voor mede zorgt er inderdaad voor dat er minder smaak aan de mede zit. Maar door de eiwitten die in honing zit kan het zijn dat je wijn niet goed klaart. Ik verwarm mijn wijn altijd ongeveer 10 minuten tot 50 graden dan schep ik vervolgens met een theezeefje het witte schuim (de eiwitten) ervanaf.


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling