Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu di aug 21, 2018 7:18 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Route A: Punt 4 welke giststarter  |  Geplaatst: wo okt 03, 2007 7:57 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
De Poll heeft uitgewezen dat we van een giststarter uitgaan (althans daar hebben de meesten voor gekozen).

Nu is de vraag welke giststarter.

Ik stel voor om de giststarter van mijn weblog aan te houden omdat ik die maak van het appelsap dat we waarschijnlijk ook gaan gebruiken om onze wijn van te maken en dat dus het meest neutrale is.

Even nog het recept:
- 1 liter appelsap of
- 120 tot 150 gram suiker
- 2 gram citroenzuur
- 2 gram gistvoeding
- gist

We koken het sap en voegen het citroenzuur erbij.
Dan bij het afkoelen voegen we de gistvoeding erbij en als
het sap tot 20 graden of daaromtrend is afgekoeld voegen we de gist erbij.

We maken deze giststarter 2 dagen (48 uur) vorrdat we de most aan het gisten zetten.

OK,
wie komt er met een alternatief.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 04, 2007 5:21 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Luc,

Aan uw giststarter, niks op aan te merken natuurlijk.
Als alternatief! :idea:

Ik maak al jaren een zeer eenvoudige en neutrale giststarter, en die ook altijd werkt :? althans bij mij.

35 cl lauw water(spa blauw) +/- 20°C
1 theelepel citroenzuur
1 theelepel gistvoeding
3 eetlepels suiker
1 zakje korrelgist (reingist)

prop watten op de fles
4 uur laten staan op een warme (21°c) plek

daarna bij de most doen.

Lukt altijd :lol:

rik60


Bert
Bericht  Berichttitel: Gistarter  |  Geplaatst: do okt 04, 2007 7:39 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Hallo collega's

Zo maak ik mijn giststarter ook. Alleen gebruik ik altijd jus d'orange.
Maar nu is het beter om appelsap te gebruiken. Ik weet niet precies (gewicht) hoeveel suiker en citroenzuur ik altijd gebruik. Mijn keukenweegschaal geeft het niet zo precies aan. Mijn eenheden voor een gistarter is in theelepels en eetlepels.

ik kook zo'n halve liter jus d'orange met 2 eetlepels suiker. Na afkoeling voeg ik hieraan toe 1 theelepel citroenzuur en 1 theelepel gistvoeding.
Ik week mijn gist een kwartier in afgekoeld uitgekookt water en voeg dit dan ook toe. Werkt altijd.
Misschien een idee om voor het recept van de giststarter ook deze eenheden te gebruiken. Ik weet niet of iedereen een nauwkeurige weegschaal heeft.

Bert.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 04, 2007 10:28 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Rik,

Natuurlijk is jouw methode helemaal ok.

Maar de volgende gedachte schoot door mij heen.

Je giststarter is inderdaad neutraal en zal dus geen smaak verschillen in de most gaan veroorzaken.

Aleen gist vermenigvuldigd zichzelf elke 20 minuten onder ideale omstandigheden.
De omstandigheden zijn natuurlijk ideaal maar (waarom is er altijds een maar........ :twisted: )

We gaan (omdat we wijn van sap maken) natuurlijk geen pulpgisting toepassen. Dus het sap gaat niet in een open ton (of willen we dat wel gaan doen).
Ik denk dat we het sap meteen in een gistingfles doen.

Met andere woorden er komt dan geen zuurstof meer bij de wijn want de most en starter gaan in een fles met waterslot erop. Dus zullen de gistcellen zich meteen anaeroob gaan gedragen. Dat wil zeggen: niet meer zo vaak voortplanten en meer alcohol produceren.
Dus dan heb je een sterke giststarter nodig.

Met andere woorden, daarom pleit ik in dit geval voor een giststarter die 48 uur van te voren gemaakt wordt. De gist heeft daarvoor een grotere leefruimte nodig, en die geef ik hem in mijn giststarter door meer sap en suiker te bieden.

Hierdoor kan de gistkolonie zich 48 uur lang ontwikkelen en kan de populatie flink groeien waardoor de starter in de fles doen, en het waterslot erop geen belemmering meer vormt.

Goed dat is mijn betoog.

Kom maar op met ideeen en gedachtengangen.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   


Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling