Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu ma mei 21, 2018 4:12 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Route A: De genomen stappen  |  Geplaatst: do okt 04, 2007 7:17 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Ik verzoek iedereen die dit leest om in deze thread (mooi woord nietwaar) geen commentaar of posten te zetten.

Wilt U reacties geven of commentaar doe dat dan AUB in het onderwerp: Forum Wijn.

Hier volgen achtereenvolgens de stappen die de leden van het forum democratisch besloten hebben om de forum wijn te maken.

Dank voor uw medewerking.

Luc Volders

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Punt 1  |  Geplaatst: do okt 04, 2007 7:20 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 1

De eerste stap die we namen in het gezamenlijk maken van een wijn is bepalen hoeveel wijn we gingen maken.

92% van de stemmen was voor het maken van 10 liter.

We gaan dus 10 liter wijn maken.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op wo okt 10, 2007 7:10 pm, in totaal 2 keer bewerkt.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 04, 2007 7:23 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 2

Nadat we bepaald hadden hoeveel wijn we gingen maken moest er gestemd worden waar we de wijn van gingen maken.

Er werd gestemd tussen het maken van wijn van vers fruit en het maken van wijn van pakken sap uit de supermarkt.

Gelukkig was de stemming unaniem.

Om homogeniteit te bewaren en iedereen de kans te geven mee te doen heeft ook iedereen besloten om wijn te maken van pakken sap.

Sterker nog uit geografisch oogpunt is er besloten wijn te maken van appelsap uit de Aldi.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op wo okt 10, 2007 7:11 pm, in totaal 1 keer bewerkt.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 04, 2007 7:25 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 3

Het derde punt waar we over moesten besluiten is het punt of we de most aan het gisten brachten door gist op de most te sprenkelen, of doordat er een giststarter werd gemaakt.

Uniform werd er gekozen de most aan het gisten te brengen met een giststarter.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op wo okt 10, 2007 7:11 pm, in totaal 1 keer bewerkt.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 7:04 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 4

Nadat we het eens waren dat we met een giststarter gingen werken besloten we in de volgende stemming dat de giststarter die ik (Luc) voorstelde gebruikt gaat worden.

6 stemmen voor 1 stem tegen.

Het recept is als volgt:

Even nog het recept:
- 1 liter appelsap of
- 120 tot 150 gram suiker
- 2 gram citroenzuur
- 2 gram gistvoeding
- gist

We koken het sap en voegen het citroenzuur erbij.
Dan bij het afkoelen voegen we de gistvoeding erbij en als
het sap tot 20 graden of daaromtrend is afgekoeld voegen we de gist erbij.

We maken deze giststarter 2 dagen (48 uur) vorrdat we de most aan het gisten zetten.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op wo okt 10, 2007 7:11 pm, in totaal 1 keer bewerkt.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Punt 5  |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 7:09 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 5

Het volgende punt was of we nog toevoegingen aan het sap zouden doen of met puur appelsap gingen werken.

De eerste toevoeging die werd voorgesteld was bananensap.
5 stemmen tegen 2 stemmen voor.
Bananensap werd dus verworpen.

De volgende voorgestelde toevoeging was rozijnen.
1 stem voor witte rozijnen 6 stemmen tegen toevoegen van rozijnen.

De groep deelnemers besloot dus dat er geen toevoegingen aan het sap zouden worden gedaan.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 7:17 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 6

We gaan onze wijn maken van sap uit pakken. Dat sap is gemaakt uit water met geconcentreerd appelsap. Het proces van concentreren zorgt ervoor dat het sap steriel is, en dat er geen conserveermiddelen aan toegevoegd zijn.

Toch wilden we weten of de groep koos voor het koken van het sap en het toevoegen van sulfiet.

4 stemmen kozen voor niets met het sap te doen
1 stem koos voor het koken van het sap
0 stemmen voor het koken en sulfiet toevoegen
4 stemmen kozen voor alleen het toevoegen van sulfiet.

Met andere woorden de stemmen staakten.

Er is toen een nieuwe poll opgezet. De 2 mogelijkheden waar te weinig stemmen op gevallen zijn, hebben we laten vervallen. Er bleven toen 2 mogelijkheden over waar op gestemd werd.

In poll 6 Bis stemden 6 mensen
2 stemden er om niets met het sap te doen
4 stemden er voor het toevoegen van 1 gram sulfiet

Aangezein de meerderheid beslist gaan we 1 gram sulfiet aan het sap toevoegen.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op za okt 13, 2007 8:30 am, in totaal 2 keer bewerkt.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 7:22 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 7

Een goede wijn hoort een bepaalde zuurgraad te hebben. De beste zuurgraad voor witte wijn is anders als voor rode wijn.
We maken met ons appelsap zonder toevoegingen een witte wijn.

Twee stemmingen zijn dan van belang, hoe hoog moet de zuurgraad zijn en welk zuur gaan we eventueel toevoegen.

De hoogte van de zuurgraad werd met unanieme stemmen op 7 gezet.

De keuze voor welk zuur we gingen gebruiken was niet unaniem:
0 stemmen voor appelzuur
7 stemmen kozen citroenzuur
1 stem koos wijnsteenzuur
0 stemmen op een zuur mix

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op do okt 11, 2007 8:49 pm, in totaal 1 keer bewerkt.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 7:24 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 8

Naast de zuurgraad bepaald ook het alcohol percentage het karakter van de wijn.

5 stemmen kozen voor 11% alcohol
2 stemmen kozen voor 12%

We gaan dus een wijn maken met 11% alcohol.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:46 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 8a

Nu het alcohol percentage vastgesteld is wat we willen bereiken (11%) konden we aan de hand van het SG en de informatie op het pak de berekeningen rond de toe te voegen suiker doen.

De berekeningen waren als volgt:

Het sap is door mij gemeten en gaf een SG van 1044.

Volgens mijn berekenings methode geeft een zuurgraad van 5 de volgende formule:

oechsle x 2,6 -20
Oechsle = 1044- 1000 = 44

Dus (2,6 x 44) -20 = 94 gram suiker per liter.

Wat schetste mijn verbazing (niet echt natuurlijk) dat de pakken sap zelf aangeven dat er 10,2 gram koolhydraten per 100 ml in zit. Dat wil zeggen per liter 102 gram koolhydraten.
Het pak geeft vertder aan dat hier 98 gram van uit suikers bestaat !!!!!
Mijn formule klopt dus.........

Nu ga ik er van uit dat je 18 gram suiker nodig hebt voor 1% alcohol.

Als we een wijn willen maken van 11% alcohol dan geeft mijn berekeningsmethode het volgende aan.

Voor 11% heb je 11 x 18 = 198 gram suiker nodig per liter.
Voor 10 liter heb je dus 1980 gram suiker nodig.

In de most zit 98 gram per liter. In 10 liter zit dus 980 gram.
We moeten dus toevoegen: 1980 -980 = 1000 gram (1 kilo).

De deelnemers konden zich hier in vinden en er wordt dus 1 kilo suiker aan de most toegevoegd.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 7:18 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 9

In punt 7 werd besloten dat we de wijn op 7 gram zuur per liter wilden hebben.

Tevens is besloten (weliswaar niet uniamiem maar wel met overweldigende meerderheid) dat we de wijn met citroenzuur op peil gaan brengen.

In punt stemming 9 werd besloten dat we 23 gram citroenzuur aan de most zullen toevoegen om de wijn op het gewenste niveau te brenegen.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 7:21 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Punt 10

Als je een wijn maakt met behulp van pulpgisting dan laat je de eerste gisting in een open ton verlopen en hevel je later over naar een fles.

Maar we maken hier wijn van sap.

De stemming gaf aan dat we de fles in eerste instantie niet helemaal zullen vullen (7 liter). En later als de ergste gisting en schuimvorming achter de rug is we zullen aanvullen met het resterende sap.

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 17, 2007 7:44 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
De Forum wijn was gemaakt door de volgende forum leden:

Erik D.
Bert
Rik 60
Monique
Herman
Swa
Jeroen
Cor
Luc Volders

(in volgorde van aanmelding)

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling