Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu zo feb 25, 2018 7:02 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: Route A: Punt 8 Suiker !!!!!!  |  Geplaatst: di okt 09, 2007 7:14 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Hallo denkers en doeners nu is de tijd voor het ware gevecht :twisted:

Het sap is door mij gemeten en gaf een SG van 1044.

Volgens mijn berekenings methode (die vindt je op mijn weblog in het archief van 20 maart 2007):
http://wijnmaker.web-log.nl/wijn_weblog ... index.html

Geeft een zuurgraad van 5 de volgende formule:

oechsle x 2,6 -20
Oechsle = 1044- 1000 = 44

Dus (2,6 x 44) -20 = 94 gram suiker per liter.

Wat schetst mijn verbazing (niet echt natuurlijk) dat de pakken sap zelf aangeven dat er 10,2 gram koolhydraten per 100 ml in zit. Dat wil zeggen per liter 102 gram koolhydraten.
Het pak geeft vertder aan dat hier 98 gram van uit suikers bestaat !!!!!
Mijn formule klopt dus.........

Nu ga ik er van uit dat je 18 gram suiker nodig hebt voor 1% alcohol.

Als we een wijn willen maken van 11% alcohol dan geeft mijn berekeningsmethode het volgende aan.

Voor 11% heb je 11 x 18 = 198 gram suiker nodig per liter.
Voor 10 liter heb je dus 1980 gram suiker nodig.

in de most zit 98 gram per liter. In 10 liter zit dus 980 gram.
We moeten dus toevoegen: 1980 -980 = 1000 gram (1 kilo).

Er ontstaan nu 2 vragen die ik in een Poll ga plaatsen.
Eerst de eerste:

Hoeveel % alcohol moet onze wijn gaan krijgen.
Ik zet de poll in op percentages tussen de 10 en 15%.

vervolgens wil ik graag jullie reacties op mijn berekeningsmethode zodat we hier eventueel over kunnen stemmen.

Graag input ook van beginners als men iets niet begrijpt !!!!

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di okt 09, 2007 7:21 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Hallo denkers en doeners.

Ik ga natuurlijk zelf accoord met mijn eigen berekenings methode.

Maar ik wil graag een licht fruitig wijntje maken.
Ik heb de zuurgraad daarom op 7 gezet en wil een alcohol percentage van 11%.

Een lekkere slobber voor in de komende lente of zomer
(zeker met pinksteren).

Ik kies dus voor het toevoegen van 1 kilo suiker.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di okt 09, 2007 11:26 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Hallo Luc,

Ik vind het goed.

Bert


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 5:25 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Ja Luc,

Normaal ging ik niks meten en u blindelings volgen, maar ik kan het niet laten.
Mijn berekening is exact hetzelfde. Dat stelt me gerust bij de gedachte dat mijn meettoestel juist werkt.
11° is ook voor mij in orde , dus 1 kg suiker( gewone kristal)

rik60


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 5:26 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Ja Luc,

Normaal ging ik niks meten en u blindelings volgen, maar ik kan het niet laten.
Mijn berekening is exact hetzelfde. Dat stelt me gerust bij de gedachte dat mijn meettoestel juist werkt.
11° is ook voor mij in orde , dus 1 kg suiker( gewone kristal)

rik60


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 9:10 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Voor de conversie heb (had) ik een lijstje in de keuken hangen in stappen van 5 oechsle en de hoeveelheid suiker per 10 liter, alles wat daar tussen zat deed ik uit mijn hoofd (ongeveer)

De formule (Oechsle * 2,6) - 20 werkt uiteraard veel nauwkeuriger dus ik ben om.


Swaken
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 10:02 am

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo luc,ik kan mij vinden in uw uitleg in verband met de toe te voegen suiker en ben klaar om te starten Swa :) :wink:

_________________
Gedult is een mooie gave


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 6:50 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Ik heb weeral iets bijgeleerd, en ben er ook klaar voor.

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


monique
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 2:30 pm

Geregistreerd: ma sep 24, 2007 3:45 pm
Berichten: 42
Woonplaats: velserbroek
Maak al een aantal jaren wijn maar voel mij nu toch wel een beginner.
Ik heb namelijk niet alle meetinstrumenten in huis, dus ik vertrouw er volledig op waar je mee bezig bent en wat je doet, ik snap je berekeningen trouwens tot zo ver wel.groetjes Monique.

_________________
bosbes,braam,vlierbes,rode ,witte turksedruiven,hier maak ik wijn van.maak zelfs mijn eigen hoestdrank/likeur


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 7:51 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Ik heb net mijn giststarter gemaakt en heb ook het suikergehalte gemeten en kom op precies 50 oechsle = 110 gr/l (Goldhorn van de Aldi), moet ik hier straks de hoeveelheid suiker voor aanpassen (1 kg - 160 gram = 840 gram) of zal ik dit gewoon op 1 kg houden?


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 7:57 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Hé Jeroen

Ik zou het op 1 kg houden
Als ik alles heb gemeten zou ik 1 kg 150 gr moeten bijvoegen.
Alles heeft te maken met kleine afwijkingen van , ofwel meetinstrument ofwel temperatuur van het sap.
Als we het bij 1 kg houden hebben we allen hetzelfde.

rik60


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:24 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Jeroen schreef:
Ik heb net mijn giststarter gemaakt en heb ook het suikergehalte gemeten en kom op precies 50 oechsle = 110 gr/l (Goldhorn van de Aldi), moet ik hier straks de hoeveelheid suiker voor aanpassen (1 kg - 160 gram = 840 gram) of zal ik dit gewoon op 1 kg houden?


Jeroen,

Mijn metingen kwamen ongeveer uit op hetgeen op het pak
stond (102 gram waarvan 98 koolhydraten).
Jij zit er met je meting iets boven maar ik neem aan dat de info
op het pak hetzelfde is.
Ik zou het dus inderdaad gewoon op die 1 kilo houden.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 10:14 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Op de pakken die ik heb staat koolhydraten 106 gram, waarvan 102 gram suiker, klopt dus wel dat mijn meting iets hoger uitvalt, maar ik houd gewoon 1 kilo suiker aan, kan soms misschien iets te pietje precies zijn :)


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling