Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu do nov 15, 2018 11:59 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:31 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
monique schreef:
hallo luc.
ik heb een vraagje over de giststarter.
Als deze langer als een dag moet staan zoals wij gaan doen, moet deze dan inde koelkast gezet worden, of gewoon op kamertemeratuur.
Zoals ik het maak vanuit mijn boekje over wijnmaken moest ik hem altijd na 12 uur in de koelkast bewaren totdat we het gaan gebruiken.
groeten monique.


Monique,

De gedachtengang is dat als je een giststarter hebt gemaakt en in de koelkast plaatst dat door de kou de gist inactief wordt.
Dat is nu net wat wij in dit geval niet willen.

Wij maken deze giststarter vandaag om hem zo groot mogelijk te hebben voor aanstaande zaterdag als we hem bij het sap gaan voegen.

Als we 120 gram suiker bij 1 liter sap doen waar al suiker in zit dan hebben we genoeg suiker om de gist een tijd aan de gang te houden en dat is nu net de bedoeling.
Zo lang mogelijk aan de gang houden zodat er veel gistcellen in zitten en we straks een gezonde starter hebben die snel zal aanslaan in zijn nieuwe leefomgeving.

Ik raad jullie wel aan om de giststarter regelmatig te schudden (zo vaak mogelijk) zodat er ook veel zuurstof bij komt en de gist optimale omstandigheden heeft om zich voort te planten.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:41 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Houston we have got a lift-off

De giststarter is gemaakt en nu maar afwachten.

Inderdaad spannend.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:59 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Zo, ik heb net mijn giststarter klaar. Ik heb bioferm aromatic gist gebruikt. Bevordert de appel--melkzuurgisting.
Nog even een vraagje. Wanneer moeten we het sulfiet toevoegen aan het sap? Dat moet toch uitgewerkt zijn voordat we de giststarter gaan toevoegen.

Mvg. Bert IJtsma


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 10:18 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Bert,

we gaan het sulfiet zaterdag toevoegen bij het prepareren van de most.

Vooropgesteld dat we sulfiet gaan toevoegen want de stemming hierover is nog niet klaar.

Heren en dames graag stemmen in poll 6 bis !!!!

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 8:08 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Hallo Luc,

Maar het sulfiet moet toch zijn uitgewerkt voordat we de giststarter gaan toevoegen? Hoeveel tijd moet er zitten tussen het toevoegen van het sulfiet en het toevoegen van de giststarter?

Bert


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 7:14 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Nee hoor Bert,

Gist die wij gebruiken de zogenaamde cultuurgist is sulfiert resistent.

dat wil zeggen dat de gist die je in de wijnmakers winkels koopt (dus geen bakkersgist) geselecteerd is op het vermogen om een hoog alcohol percentage te maken, en te overleven in een omgeving waar sulfiet aanwezig is.

Wilde gisten daarentegen worden door sulfiet inactief gehouden.

Ik krijg nu weer de hele wereld over mij heen :twisted:
Sulfiet doodt de gisten niet. Sulfiet legt ze enkel aan banden en zorgt dat ze inactief worden.
Je kunt de gist wel met sulfiet doden maar dan moet je zulke hoge hoeveelheden gebruiken dat je het zelf ook niet meer wil drinken....

Met andere woorden als er sulfiet in het sap aanwezig is dan zal onze giststarter daar geen last van hebben (tenzij je bakkersgist gebruikt hebt wellicht !!!)

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 7:24 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Mijn giststarter doet het geweldig :D

Hoe gaat het bij jullie.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 7:36 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Luckske luckske luckske toch

Die van mij zit te roepen !!!!

Laat mij in de moooost

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

rik60


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 7:48 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Die van mij is ook goed op gang. Het bruist goed. De kinderen denken dat het sinas is, ik hun maar niet wat geven.


Herman
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr okt 12, 2007 8:58 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 12:16 pm
Berichten: 165
Woonplaats: Oudenaarde
Hallo 'appelwijn-freaks'... ;-)

Ik heb pas deze middag mijn giststarter opgezet, omdat ik zaterdag in de late namiddag - avond maar mijn gistingsfles kan vullen, mijn baas steekt dus een stokje voor de precieze timing.. :-( Doch het zal wel lukken hoor, dan doe ik alles een paar uur later dan jullie en het komt ook in orde hé!
Mijn giststarter doet het ook prima, heb een 5 literfles van water gebruikt, zo kon er heel wat zuurstof boven de starter en kan ik hem af en toe eens goed schudden. Ziehier een fotooke:
Afbeelding
Eerder wat problemen gehad met het oplossen van de gist, was tot 15/6/2009 goed, temperatuur e.d. OK, doch had de gistvoeding en het citroenzuur in het water gedaan waar de gist in op te lossen was, mis dus... :-( De gist wou kennelijk niet 'oplossen' hierdoor. Een tweede poging lukte perfect, met enkel zuiver afgekoeld gekookt water, daarna (lepel per lepel) wat appelsap aan toegevoegd zodat de gist niet te veel 'schrok' bij het samenvoegen van het sap (1 liter). Hieronder de 'flop' en het echte werk..! ;-):
Afbeelding
Hier de betere versie van de gistoplossing:
Afbeelding
Ging eerst 'cool' gist gebruiken, doch heb na de mislukking een andere 'doux' gebruikt.
Zo, laat het nu maar zaterdag worden......

Grtz,

Herman.

_________________
Dimidium facti qui coepit habet... ;-)


Swaken
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 13, 2007 12:25 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo Luc,ik heb waarschijnlijk op een verkeert bericht gereeageerd om mede te delen dat ik meedoe in Route A .Verder heb ik nog een vraag,ik ben begonnen met een 1/2 kg suiker toe te voegen en de rest van de suiker toe te voegen samen met het resteerende sap,(kwestie vlotte giststarting) of zie ik het verkeerd . :?: Swa

_________________
Gedult is een mooie gave


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 13, 2007 6:20 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Hallo Luc,

Ik had waarschijnlijk in het verkeerde topic aangegeven dat ik ook mee doe, ik ga vanavond de fles vullen en de giststarter toevoegen.

Gr. Jeroen


Cor
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 14, 2007 9:58 am

Geregistreerd: za okt 13, 2007 9:06 pm
Berichten: 4
Woonplaats: Sprang-Capelle Brabant
Ik doe ook mee en als compleet nieuwe wijnmaker. Dus volg maar route A.
Eerste preof was twee weken geleden toen ik van 35 Kg Boskoopse Glorie een wijn heb gemaakt. Deze staat nu in een DJ te rijpen.

Cor

_________________
Pluk de Dag maar niet helemaal kaal


Herman
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di okt 16, 2007 1:41 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 12:16 pm
Berichten: 165
Woonplaats: Oudenaarde
Hey appelwijners... ;-)

Hier een blub in het cilinder-waterslotje iedere 5 à 6 sec. Heb gisterenavond de resterende suiker en sap bijgevoegd, heb 11 liter opgezet in een 15 liter DJ, met de berekening van alles : 10 x 11 welteverstaan... Zo kan ik een 10 liter DJ vol krijgen bij eerste heveling.
Hier een pasgenomen foto:
Afbeelding
Grtz,
Herman.

_________________
Dimidium facti qui coepit habet... ;-)


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling