Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu do nov 15, 2018 8:24 pm


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: 10 Oktober de laatste stappen  |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 7:42 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
We gaan donderdag starten met het maken van de giststarter zoals in Route A: de genomen stappen staat beschreven.

Er zijn nog een aantal dingen die dus voor de most moeten worden doorgesproken.

a) We kozen voor zuurgraad 7 en aanvullen met citroenzuur.
De zuur graad was met mijn meting 5.
we moeten dan per liter 2 gram zuur toevoegen. Voor 10 liter is dat dus 20 gram.

Citroenzuur is iets zwakker als wijnsteenzuur de omrekeningsfactor is 0,85. Met andere woorden als we op een zuurgraad van 7 willen uitkomen dan moeten we (2 gram x 10 liter) /0,85 = 23,67 gram citroenzuur toevoegen.

Ik voeg even poll 9 toe om te kiezen voor 20 of 23 gram.


De suiker si bekend: we gaan 1 kilo toevoegen.
We voegen geen water toe dus wordt de suiker opgelost in het appelsap dat we gaan gebruiken.

Ik stel wel voor om gistvoeding toe te voegen als je dat hebt (welke wijnmaker heeft dat niet) doe dat naar ratio dat je pakje gistvoeding voorschrijft.

En als laatste geef ik iedereen de vrije keuze om eerst in een ton te laten gisten en later in een DJ over te gieten, of eerst een DJ met maar 7 liter sap te vullen en iets later bij te vullen in verband met schuimvorming die kan ontstaan tijdens de eerste gisting.

Laat hier jullie gedachten nog even over gaan.....

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo okt 10, 2007 9:49 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
In onderwerp \"De genomen stappen\" staat het recept van de giststarter

Even nog het recept:
- 1 liter appelsap of
- 120 tot 150 gram suiker
- 2 gram citroenzuur
- 2 gram gistvoeding
- gist

Wat bedoel je in de zin \"1 liter appelsap of\" met of?

Bert


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 6:12 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Het woordje of had ik moeten weghalen.....

Maar dat staat er nog omdat in het originele recept op mijn web-log staat:
Appelsap of druivensap.

Maar we gaan hier voor appelsap in verband met de uniformiteit.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Swaken
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 3:12 pm

Geregistreerd: za sep 15, 2007 10:39 pm
Berichten: 60
Woonplaats: Waasland
Hallo wijnmaker,de giststarter is klaargemaakt om zaterdag bij het sap te doen,maar nu zou ik toch nog iets informatief willen vragen, er word uiteraard gebruik gemaakt van Reingisten, maar word er verschil gemaakt tussen het soort gist en de gebruikte vruchten?? en zoo ja, waar is daar informatie over te vinden . Swa :?:

_________________
Gedult is een mooie gave


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:40 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Swa,

Bedoel je welke gist het meest gechikt is voor welke vruchten ???

Nou ik heb ergens een lijstje van allerlei gist fabrikanten en informatie over de verschillende gisten.
Een beetje te veel om hier uitgebreid op in te gaan maar misschien heb je iets aan deze links:

http://www.lalvinyeast.com/
http://www.scottlab.com/home.asp
http://www.dsm-oenology.com
http://www.wyeastlab.com/
http://www.erbsloeh-geisenheim.de/
http://www.keller-mannheim.de/
http://biochemie.web.med.uni-muenchen.de/Yeast_Biol/

Heb je in ieder geval wat leesvoer terwijl onze wijn straks staat te gisten ....... :)

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do okt 11, 2007 8:57 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Dames en heren we hebben een probleem.

In Poll 6 staken de stemmen.

1 stem kiest voor het sap te koken
4 stemmen voor niets te doen
4 stemmen voor alleen sulfiet toe te voegen.

Wat gaan we doen.

Ik stel voor een nieuwe stemming voor punt 6 op te zetten
en noem hem punt 6 a waar U alleen kunt kiezen voor
niets doen of sulfiet toevoegen.

Aangezien er 9 mensen gestemd hebben moeten we oneven uitkomen en dan is de beslissing gevallen.

Helaas vallen de opties voor het koken wegens te weinig stemmen dus af.

Graag stemmen want we zijn onderweg en zaterdag moet het gebeuren.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   


Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling