Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu ma mei 21, 2018 4:16 am


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za nov 24, 2007 12:51 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Zaterdag 24 November.

Zesde week dat de forum wijn staat en nog steeds gisting.
Weliswaar slechts 2 blubjes per minuut dus bijna afgelopen maar nog steeds gisting !!!!!

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo dec 02, 2007 4:25 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Zondag 2 december.

Nog steeds gisting. Dit was de zevende week, we gaan de achtste week in !!!!

Langzaam mar zeker nog steeds 2 blubjes per minuut.

En bij jullie ????

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo dec 02, 2007 9:34 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Bij mij gist hij ook nog heel zachtjes, temperatuur in de kelder is intussen gedaald tot 14°C.

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


frans
Bericht  Berichttitel: forumwijn  |  Geplaatst: ma dec 03, 2007 5:19 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 1:43 pm
Berichten: 202
:D :D :D
he lucke

kijk nekeer op route B en die is opgestart op 17/10/2007
dus heel wat later, dat komt gewoon door de soort van gist
:wink: :wink: :wink:
frans


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr dec 07, 2007 10:05 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Vrijdag 7 December

Dat was dan de achtste week en nu iets minder als 2 blubjes per minuut.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr dec 07, 2007 11:20 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Hallo iedereen,

Ik heb de appelwijn vandaag even geproefd en het leek wel champagne (heel veel kleine koolzuurbelletjes) en de smaak was licht zuur, ik had hem al geheveld (op 19 november) omdat het waterslot stil stond, er zat nog 3 oechsle in. Na het hevelen koel (+/- 12 graden) gezet.
Verdwijnt deze koolzuur na het opnieuw hevelen of moeten er andere stappen genomen worden?

Gr. Jeroen


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za dec 08, 2007 11:33 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
De koolzuur is het gas dat ontstaat tijdens het gistingsproces.
Een groot gedeelte ontsnapt door het waterslot, maar de rest wordt opgelost in de wijn.
Het opgeloste gas zal weer verdwijnen als je hevelt, maar zal ook langzaamaan vanzelf uit de wijn ontsnappen.

Er zijn speciale apparaten in de handel om een wijn te ontgassen. Een van de meest bekende is de fizz-X een staaf met aan de onderkant vleugeltjes die openslaan als de staaf snel wordt rondgedraaid (op een boormachine).

Schud maar eens met je fles, dan zal er ook koolzuurgas vrij komen. Alleen dan zal je bezinksel ook weer in de wijn oplossen en moet je weer wachten.

Over het algemeen zal de tijd het koolzuurgas doen verdwijnen.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Herman
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do dec 13, 2007 3:46 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 12:16 pm
Berichten: 165
Woonplaats: Oudenaarde
Hey forum-wijners,

Ik heb gisteren mijn Bibere-wijn eens gemeten, SG: 1000, zuur: 8,8 (!?) Hoe het komt dat hij zoveel zuur bevat is mij een raadsel, komt het nu omdat ik citroenzuur ipv wijnsteenzuur heb gebruikt??? Hij is wel al heel helder, dus dat zit toch al goed! ;-)

Ben dus in de veronderstelling dat ik (later) zeker ga moeten ontzuren... Dus het Net wat afgespeurd naar dat onderwerp en gevonden. Ik heb er een Excel-file van gemaakt waarmee alles in een paar klikken is in te geven, zodat niet telkens de zoektocht moet beginnen bij eventuele herhaling van het 'voorval'. Je kan de file op deze link downloaden:
http://www.beetlecabrio.be/wijn_maken/ontzuren/
Alvast veel plezier ermee,

Grtz,

Herman.

_________________
Dimidium facti qui coepit habet... ;-)


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za dec 15, 2007 11:54 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Nu na 9 weken nog 1 blub per minuut.
De wijn begint zelfs bovenaan in de fles langzaam te klaren.......

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo dec 23, 2007 2:44 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Na 10 weken nog steeds een beetje aktiviteit.
Nog steeds 1 blubje per iets meer als een minuut.

Herman:
Ik heb nog geen metingen gedaan omdat hij nog staat te gisten en dan vertekenen de metingen.

Koolzuur zal de zuurgraad ook iets verhogen, dus misschien is er nog koolzuurgas in je wijn opgelost die de meting beinvloed.
Maar ik neem aan dat je je aan de 23 gram citroenzuur hebt gehouden die wij ook hebben toegevoegd ????

Ik zou wachten met ontzuren tot we allemaal weer zo ver zijn.
We hebben nog tijd.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: wo dec 26, 2007 2:50 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Wat ik niet begrijp is dat de gisting bij verschillende van jullie zolang duurt
Ondertussen ben ik al bezig met een andere wijn en die is zelfs weeral bijna uitgegist
De zuurtegraad , het SG en het alcoholgehalte is trouwens altijd ok. De smaak , kleur en body is ok.
Bij mijn wijnen duurt een gisting gemiddeld 6 à7 weken.
Wat is de oorzaak Luc, dat bij U de gisting van 10 liter sap meer dan 10 weken duurt?

Afbeelding
Afbeelding

Zo zie je ook eens waar ik in mijn kelder mee bezig ben



groetjes


Rik60
[/list][/list][/code][/quote][/b][/u]

_________________
Blinde onwetendheid misleid ons

O! Miserabele sterveling...Open uw ogen


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: do dec 27, 2007 1:41 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Rik60,

Op je vraag: \"Wat ik niet begrijp is dat de gisting bij verschillende van jullie zolang duurt\"
Volgens mij komt het door de lage temperatuur in mijn kelder en misschien ook wel de gebruikte gist dat mijn wijn trager vergist.

Groeten Erik.

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


frans
Bericht  Berichttitel: lange duur gisting  |  Geplaatst: do dec 27, 2007 4:14 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 1:43 pm
Berichten: 202
:roll: :roll: :roll: hoi de
wijndrinkers op het moment
kijk nekeer op route B
en zie daar nekeer naar de datum van opstarten en het verdere verloop van mijn forumwijn
en maak daar dan de som maar even van en kijk dan maar nekeer hoelang bijmij de gisting duurt
maar al mijn wijnen die ik opzet na 1november worden allemaal met een COOLgist opgezet omdat ik weet dat de temperatuur niet meer boven de 15graden zal uitkomen in mijn kelder en daarom zal ik ook altijd 3gr inplaats van 2gr COOLGIST gebruiken per 10liter altijd met goed resultaat welke gist onze collega's hebben gebruikt dat weten we natuurlijk niet he maar ik was ook verwondert over die 10 weken de mijne steekt al bijna in de fles bij wijze van spreken natuurlijk
:wink: :wink: :wink: :wink:
frans


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo dec 30, 2007 12:22 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Sorry voor het late antwoord maar het is erg druk
op mijn werk, en we hebben natuurlijk feestdagen.
Daarbij is Els ook nog jarig (vandaag). Dus even kort.

Ondertussen heb ik inderdaad zelf ook een aantal andere
wijnen opgezet en daar zijn er ook al een aantal van klaar. Dus het is niet helemaal duidelijk waarom deze wijn zo lang staat te gisten.

De temperatuur in mijn huis zakt s'nachts en overdag als er niemand thuis is wel af tot 16-17 graden (ik heb een thermometer met een min/max registratie). Dat zal de gisting wel vertragen. Maar dan zouden de andere wijnen ook moeten doorgaan, maar dat is niet het geval.

Ik heb wel mijn oude logboeken bekeken en ik zie dat ook in de zomer vaak een gisting van 6 tot 7 weken bij mij niet ongebruikelijk is. Door de lagere temperatuur zal het bij deze wijn dit keer wat langer duren.

Aan de andere kant: ik heb geen haast. Bij een snelle ontsuimige vergisting gaan vaak ook meer aroma's verloren.
Laat maar lekker lang duren.

Uiteraard heeft Frans gelijk als hij meldt dat Cool gisten speciaal gekweekt zijn op vergisting bij lagere temperaturen.

Daarom zal het straks ook zo interressant zijn om elkaars wijnen te kunnen proven die elk met andere gisten zijn gemaakt en ook al zijn de overige ingredienten gelijk, de omstandigheden zullen anders zijn geweest (temperatuur etc).

In Frankrijk doen ze heel gewichtig over terroir en over de wijnmaker die de smaak bepaald. Wij kunnen straks gaan kijken of de omstandigheden ook een rol spelen bij gelijke ingredienten.....

Fijne dagen nog.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling