Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu di aug 21, 2018 10:10 pm


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel: 13 oktober F day  |  Geplaatst: za okt 13, 2007 8:37 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Vandaag is fermentation day !!!!

In de post: de genomen stappen kun je nu het totaal van de stappen zien die je moet hebben genomen, of die je vandaag gaat nemen.

Ik stel voor dat we de 1 kilo suiker in 6 liter sap oplossen en daar de 23 gram citroenzuur ook in oplossen. We voegen dan ook het sulfiet toe (Poll 6 bis) maar koken niet.
We hebben dan een vloeistof niveau van:
6 liter sap
1 liter giststarter
1 kilo suiker x .6 = 0,6 liter suiker
Samen 7,6 liter zodat er genoeg ruimte overblijft voor het schuim.
Na een tijdje voegen we dan het resterende sap toe.

Waar niet over gestemd is maar wat ik U wel allen aanraad is dat U gistvoeding toevoegt en wel in het voorschrift van de verpakking.

Allemaal succes en hopen dat de gisting snel aanslaat.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 13, 2007 8:44 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
In het bericht: 9 Oktober zijn er nog vragen.
Kan ik zien dat de deelnemers lijst voor Route A bestaat uit:

Erik D.
Bert
Rik 60
Monique
Herman
Swa
Jeroen
Cor
Luc Volders

(in volgorde van aanmelding)

Als er nog anonieme deelnemers zijn willen die zich dan aub in het bericht van 9 oktober kenbaar maken zodat ik de naam aan deze lijst kan toevoegen en uiteindelijk in de list van Genomen Stappen kan opnemen.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Laatst bijgewerkt door Luc Volders op zo okt 14, 2007 11:08 am, in totaal 1 keer bewerkt.


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 13, 2007 1:06 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Hallo allemaal,

Ik ben deze morgen vroeg om 5 uur reeds gestart met alles op te zetten.Er zijn er nog altijd die op zaterdag moeten werken hé .
Het is nu 14 uur
Ge moet alles eens zien schuimen en bluppen.
Dit wordt een te gekke wijn.

In mijn euforie heb ik de suiker opgelost in de sap en in de DJ gegoten, ik heb gewoon de 23 gr citroenzuur en de gram sulfiet in de DJ gekieperd.
Maar toch schuimen en bluppen .
Ik heb er foto's van. Ik probeer ze op het net te zetten

Groeten

Rik60


monique
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 13, 2007 2:33 pm

Geregistreerd: ma sep 24, 2007 3:45 pm
Berichten: 42
Woonplaats: velserbroek
Hallo hier weer een berichtje van Monique. :D bij mij is het ook in de bol geslagen. heb net de ingrdienten toegevoegd en alles in de bol gedaan. Nu maar hopen dat alles gaat pruttelen en schuimen zoals jullie beweren. ben reuze benieuwd.De giststarter rook al aardig zwaar. :roll:
Als alles lekker gaat borrelen dan neem ik daar vanavond een borrel op(helaas deze keer niet zelfgemaakt).

_________________
bosbes,braam,vlierbes,rode ,witte turksedruiven,hier maak ik wijn van.maak zelfs mijn eigen hoestdrank/likeur


Cor
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 13, 2007 9:10 pm

Geregistreerd: za okt 13, 2007 9:06 pm
Berichten: 4
Woonplaats: Sprang-Capelle Brabant
Hoi ik ben Cor van der Schans en doe ook mee. Ben via een ander site mee gaan doen en heb alles precies gedaan zoals hier is beschreven.

Vanmiddag alles opgestart en nu maar afwachten wanneer de gisting echt goed begint.

Cor

_________________
Pluk de Dag maar niet helemaal kaal


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 14, 2007 9:11 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Ik heb gisteravond alles in DJ gedaan. Vanmorgen gekeken, maar zag nog niet veel reactie. Alleen bij het goed draaien/schudden van de fles hoor ik blubjes. Misschien te koud daar boven op zolder (we hadden nachtvorst ) Maar mijn rozenbottel prutteld wel goed????

Bert


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 14, 2007 11:04 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Bert schreef:
Ik heb gisteravond alles in DJ gedaan. Vanmorgen gekeken, maar zag nog niet veel reactie. Alleen bij het goed draaien/schudden van de fles hoor ik blubjes. Misschien te koud daar boven op zolder (we hadden nachtvorst ) Maar mijn rozenbottel prutteld wel goed????

Bert


Bij mij hetzelfde Bert.

Ik had een fel werkende giststarter maar eenmaal bij het sap gedaan gebeurt er nu niets !!!
Wellicht moet de gist even wennen aan zijn nieuwe omgeving waar sulfiet aanwezig is.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 14, 2007 12:00 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Ik heb ook gisterenavond de fles gevuld, vanmorgen geen reactie en even goed geschud en nu is er toch een lichte overdruk in de fles met ongeveer om de 5 minuten een blupje.
Ik heb nog niet veel ervaring maar bij mij komt de gisting meestal binnen 24 uur goed op gang (met af en toe licht schudden).

Gr. Jeroen


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 14, 2007 7:54 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Yep :lol:

Gisting !!!!!!!! :lol:

Ik heb even met de fles geschud (zonder waterslot) en toen plonzend nog 1,5 liter sap bijgevoegd.
Op die manier komt er wat extra zuurstof in de fles.

Waterslot zit er weer op en er vormt een aardige schuimkraag.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 14, 2007 10:12 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Spuit door het waterslot ;)

Ik kan U allen aanraden de fles in een grote bak te zetten, en een plastic zakje over het waterslot te plaatsen.

Als de most dan uit het waterslot spuit kan het niet je muren raken ;)
Het plastic zakje houdt het dan tegen en de most loopt er aan de onderkant uit.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 15, 2007 6:06 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
We zijn al 2 dagen ver.
Ik was zaterdag morgen om 5 uur gestart.
Gisteren avond heb ik 1 liter sap bijgegoten.
Alles blupt nog steeds zeer regelmatig.
Maar goed dat ik een DJ van 15 liter heb gebruikt.

rik60


Cor
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 15, 2007 8:39 am

Geregistreerd: za okt 13, 2007 9:06 pm
Berichten: 4
Woonplaats: Sprang-Capelle Brabant
Even een update dan maar. Na een halve dag is de gisting goed opgang gekomen. Ik heb nu ongeveer elke seconde een belletje door het waterslot.
Deze morgen nog twee liter sap toegevoegd. Moet nog één pak gaan kopen. De Dj zit nu al bijna helemaal vol maar mijn berekeningen zijn op 10 l dus er moet nog wel iets toegevoegd worden. Ik zou wel een foto willen laten zien maar weet niet hoe ik dat moet doen. Weet iemand hoe dat gaat dan wil ik het ook graag weten.

Groet
Cor

_________________
Pluk de Dag maar niet helemaal kaal


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 15, 2007 9:26 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Bij mij verloopt de gisting vrij rustig, hetgeen bij mij meestal zo is aangezien ik de vergisting in de kelder laat verlopen waar het nu 17°C is.
Hier spuit het er dus niet uit langs het waterslot, dus ook geen plastic zakjes over het waterslot om het opkuisen te vergemakkelijken :lol:

Heb ook mijn giststarter opstaan voor mijn route B project, hierbij ga ik kandijsuiker gebruiken, wat eigenlijk wel te verwachten was is de kleur die me nu niet echt aanstaat, vies bruin. Maar ja we zien wel wat het wordt. Hier ga ik ook tannoblanc aan toevoegen.
Heeft er iemand ervaring met kandijsuiker in \"witte\" wijn, mijn hoop bestaat erin dat de donkere kleur gedeeltelijk zou neerslaan, weet niet of dit realistisch is. Anders is het eens iets nieuw hé, bruine wijn :o

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 15, 2007 6:48 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Het verloopt mij te rustig. Ik wil regelmatig wat horen bluppen.
Ik het het sap maar in een emmer gegoten, en dat een paar keer weer terug in een andere emmer. Nu is er in ieder geval heel wat zuurstof bij gekomen. Verder heb ik nog wat sap in een 3/4 liter fles gedaan en hierbij wat gist en voedingszouten, oftewel een nieuwe giststarter. Als dat eenmaal goed opgang is gekomen gooi ik dat weer terug in DJ.

Op naar de regelmatige bluppen, of heet dat niet zo?

Bert


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 15, 2007 7:15 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Ook bij mij bleef het erg rustig, ik heb wat gistvoeding in de fles gedaan, 1,5 liter sap toegevoegd en geschud, begin van de avond liep het schuim uit het waterslot (bedankt Luc, voor de tip om de fles in een emmer te plaatsen :)), dus de gisting is begonnen :D


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   


Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling