Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu do nov 15, 2018 8:42 pm


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr nov 02, 2007 10:45 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Monique,

Sulfiet heeft veel verschillende toepassingen in de wijnmakers wereld.

In de eerste plaats wordt sulfiet samen met citroenzuur gebruikt om te ontsmetten.
Maar sulfiet legt inderdaad zoals Swa aangeeft ook wilde gisten aan banden. Hierdoor kan onze cultuurgist aan de slag zonder gehinderd te worden door andere gisten.
De gisten die wij bij de wijn makers winkel kopen zijn namenlijk speciaal gekozen omdat ze sulfiet resistent zijn.
Maar ook schimmels en sommige bacterien worden door sulfiet aan banden gelegd.

Maar buiten dat heeft sulfiet ook nog een anti-oxiderende werking.
Als je appels perst dan wordt het sap snel bruin. Door het sap van een beetje sulfiet te voorzien worden de enzymen die voor het bruin worden van het sap zorgen stilgelegd.
Ook wijn die je wil bewaren heeft voordeel bij sulfiet. Sulfiet bindt zich namenlijk aan zuurstof en zo kan de wijn niet oxideren (althans minder snel).

Nadeel is dat bepaalde mensen die last van asthma hebben last kunnen krijgen van sulfiet.
Maar in tegenstelling tot zoals zo vaak ten onrechte wordt beweerd zorgt sulfiet NIET dat je hoofdpijn krijgt van de wijn.

Kijk maar eens in je kast met levensmiddelen in hoeveel verschillende produkten sulfiet wordt gebruikt, en daar krijg je ook geen hoofdpijn van.,

Het vreemdste produkt waar ik sulfiet in vondt (op de verpakking) waren merengues in Frankrijk.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr nov 02, 2007 10:47 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Vrijdag 2 November 2007

16 blubjes per minuut.........

Still going strong

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


rik60
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma nov 05, 2007 7:22 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 5:51 am
Berichten: 72
Woonplaats: Beringen
Hallo Allemaal,

Het is weer een tijdje geleden hé.
Ik ben een weekje met verlof geweest en toen ik gisteren thuis kwam had ik de indruk dat mijn Chateau Bibere uitgegist was.
En ja hoor, ik heb het allemaal nog wat in het oog gehouden en het is gedaan
Ik heb juist alles gemeten.

SG = 940 dus een droge wijn
ZG = 8,2
nagekeken met lakmoespapier en ket is neutraal dus ok.
PH gemeten tussen 3 en 4 = dessertwijn
alcohol gemeten maar kon het slecht zien , ergens tussen 12 en 14%

Afbeelding
Afbeelding

Maar kijk eens wat een kleur.
En de smaak is al behoorlijk.
Ik ga hem nu overhevelen en dan maar laten klaren

Tot de volgende


rik60

_________________
Blinde onwetendheid misleid ons

O! Miserabele sterveling...Open uw ogen


monique
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di nov 06, 2007 10:37 am

Geregistreerd: ma sep 24, 2007 3:45 pm
Berichten: 42
Woonplaats: velserbroek
Ha die Rik 60 en de anderen.

Ik stond gisteravond de boel eens te observeren en ook die van mij is uitgegist dacht ik en nu lees ik jouw berichtje en nu weet ik het zeker. Ik denk erover hem komend weekend of als ik eerder tijd heb hem ook te hevelen gelijk met al mijn andere bollen. :oops: dat wordt weer dronken worden alleen al van de geuren. nu weer de groetjes en tot horens. :D Monique.

_________________
bosbes,braam,vlierbes,rode ,witte turksedruiven,hier maak ik wijn van.maak zelfs mijn eigen hoestdrank/likeur


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za nov 10, 2007 10:35 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Zaterdag 10 November.

Weer een weekje verder.

Staat nog steeds te gisten....... 7 Blubjes per minuut........

Hoe gaat het verder bij jullie.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Erik D.
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za nov 10, 2007 1:30 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 7:40 pm
Berichten: 58
Woonplaats: Rupelstreek
Hier ook nog altijd volop aan het gisten, begint nu wel wat rustiger te worden, +/- 5 blubjes per minuut. Temperatuur is ook wel wat gedaald in de kelder, nu nog 15°C.

Groeten Erik

_________________
Een dominee zei ooit,
wijn is de vijand van de mens.
Maar in de bijbel staat geschreven,
bemin ook uw vijand, mens, intens...
Santé!


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za nov 17, 2007 4:22 pm

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Zaterdag 17 November.

Weer een weekje verder.

Staat nog steeds te gisten....... 4 Blubjes per minuut........

Dit was de vijfde week fermentatie !!!!!

Is nog niet klaar dus........

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Herman
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma nov 19, 2007 1:21 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 12:16 pm
Berichten: 165
Woonplaats: Oudenaarde
Hey de Bibere gasten,

Heb mijn (of moet ik zeggen 'onze') 'Chateau Bibere' gisteren de eerste maal overgeheveld, was al een paar dagen gestopt. Misschien dat zo'n cilinder waterslot wel niet zo ideaal is om de laatste blubjes te tellen tov een gewoon waterslotje...? Heb door wat tijdsgebrek geen metingen (sg en zuurtegraad) uitgevoerd, bij de volgende heveling stuur ik ze zeker even door, beloofd! Smaak viel wel mee om nog zo jong te zijn, de toekomst zal wel uitwijzen wat het wordt hé..!
Moet nog steeds mijn route-B wijntje opzetten, het wordt wel tijd denk ik hé!
Grtz,

Herman.

_________________
Dimidium facti qui coepit habet... ;-)


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma nov 19, 2007 6:31 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Hallo allemaal,

Ik heb net geheveld met de volgende resultaten / handelingen:

3 oechsle
pH 3,9
8 gram zuur per liter
Alcohol 12,4% (rekenmatig)

Ik heb hier +/- 1,5 gram sulfiet aan toegevoegd onder het hevelen en de fles aangevuld met 1 liter sap en koel (+/- 12 graden) gezet in de schuur.

Zat nog een flinke gistsmaak aan en had het idee dat hij nog niet helemaal was uitgegist alhoewel het waterslot stil stond.

Gr. Jeroen


Gr. Jeroen


monique
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma nov 19, 2007 10:07 pm

Geregistreerd: ma sep 24, 2007 3:45 pm
Berichten: 42
Woonplaats: velserbroek
een zeer goede avond allemaal.
Ook ik heb mijn appelige wijntje geheveld,ik zit op 12% alcohol en wat jullie verder meten kan ik niet want ik heb niet de instrumenten hiervoor.
Het kleurtje is vies geel/ bruin. De smaak is nog wel wat aan verbetering toe (gist nog wel want je proeft een tinteltje). groetjes monique.

_________________
bosbes,braam,vlierbes,rode ,witte turksedruiven,hier maak ik wijn van.maak zelfs mijn eigen hoestdrank/likeur


Bert
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di nov 20, 2007 8:50 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:29 pm
Berichten: 82
Woonplaats: Hoogeveen
Hallo allemaal,

Even een vraagje tussendoor, als ik ga overhevelen, waarmee moet ik de wijn aanvullen? Ik lees dat Jeroen het heeft aangevuld met appelsap. Krijgen we dan wel de alcohol percentage waar we van uit zijn gegaan?
Jullie begrijpen dat ik nog moet overhevelen. Wanneer kan ik dat het beste doen? Want een aantal van jullie heeft het al gedaan en een aantal niet. Wat zijn de redenen om het wel/niet te doen.

Bert


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di nov 20, 2007 10:21 am

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Hallo allemaal,

Ik ben uitgegaan van het volgende:

Omdat ik nog 3 oechsle over had zou ik dus een alcohol percentage hebben van 12,4 % en -12,2 gram suiker (mag je dit zo zeggen?) per liter in 10 liter.
Door 1 liter sap toe te voegen wordt het alcoholpercentage 11,2 en het suikergehalte -1,8 gram per liter oftewel 7 oechsle, uitgaande van een suikergehalte van 44 oechsle in het sap.

Luc, is deze methode ok?

Gr. Jeroen


monique
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di nov 20, 2007 10:56 am

Geregistreerd: ma sep 24, 2007 3:45 pm
Berichten: 42
Woonplaats: velserbroek
Beste Luc, en alle andere forumwijners. Ik heb toch een vraagje, misschien klinkt het heel dom, maar doe het toch. Ale jullie je berekeningen maken en ook aan het begin ging ik blindelings op jullie af, maar ik wil het ook zelf doen, wat is een Oeshle en Sg. misschien schrijf ik het verkeerd maar ik snap niet wat het, is mijn natuurkunde staat niet zo heel hoog in het vaandel.kunnen jullie mij dit nog eens uitleggen,misschien kan ik in de toekomst mijn wijn dan verbeteren. groetjes Monique.

_________________
bosbes,braam,vlierbes,rode ,witte turksedruiven,hier maak ik wijn van.maak zelfs mijn eigen hoestdrank/likeur


Jeroen
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di nov 20, 2007 3:07 pm

Geregistreerd: di sep 11, 2007 7:41 am
Berichten: 60
Woonplaats: Gouda
Hallo Monique,

Graden Oechsle (of eigenlijk Öchsle) geeft het suikergehalte in een vloestof aan. In Nederland geven we dit aan met Soortelijk Gewicht.

Omrekenmethode:
Oechsle = Soortelijk Gewicht - 1000
Al naar gelang je een meter met een Oechsle of een SG schaal hebt.

Voorbeeld:
1 liter water = 1 kg = 1000 SG = 0 Oechsle
1 liter appelsap = 1,44 kg = 1044 SG = 44 Oechsle

Als je nu op de appelsap de formule van Luc ((Oechsle * 2,6) - 20 = gram suiker per liter) loslaat betekent dit het volgende:

(44 * 2,6) - 20 = 94,4 gram suiker per liter

Gr. Jeroen


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr nov 23, 2007 7:29 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Hallo Monique,

Sorry ik zag dit te laat, maar Jeroen heeft het al goed uitgelegd.

Nog een klein beetje extra verduidelijking.
Als je SG meet dan meet je het totaal aan vaste stoffen dat in het water van je most is opgelost.

Met andere woorden als je 1044 meet dan meet je het totaal gewicht van water en alle stoffen die in dat water ( suiker, tannine's, kleurstoffen, zuren etc, etc. etc ) die in het water zijn opgelost.

Dat is de reden dat in mijn formule van het SG een bepaald getal wordt afgetrokken om zo de pure hoeveelheid suikers over te houden.

Op mijn web-log vindt je de complete beschrijving van de formule en hoe ik daar zo op ben gekomen.

Je vindt dat op mijn web-log in het archief op 20 maart (klik links op archief en kies dan de datum).

Oechsle is inderdaad, niets meer als, zoals Jeroen al aangeeft SG - 1000
SG is dus het totale gewicht van het water met de erin opgeloste stoffen.
Oechsle is dus de meting van alleen de in het water opgeloste stoffen.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   


Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling