Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Het is nu za sep 23, 2017 7:07 pm


Moderator: Moderator
Auteur Bericht
phili
Bericht  Berichttitel: nog steeds knoeien  |  Geplaatst: vr sep 30, 2011 7:17 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
perenmost gezeefd opbrengst 28 liter
loop helemaal vast op berekeningen voor toevoeging suiker en zuur.
SG puur sap = 1045
Zg puur sap = 3
is mijn berekening nu goed zo:
1045-1000=45x2,6=117gram suiker per liter
18gram per 1% alcohol ik wil 11% =18x11=198-117=81gram suiker per liter
28l x 81gr=2268gram suiker toevoegen.??????
Zg =3 ik wil 7 =7-3=4gram per liter
28 liter 28 x4=112gram wijnsteenzuur toevoegen????
klopt dit nu????


Brenda
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: vr sep 30, 2011 8:00 pm

Geregistreerd: ma jul 20, 2009 9:53 am
Berichten: 103
Zuur lijkt mij goed berekend, maar suiker volgens mij niet. Ik kom uit op het volgende:

Suiker bij SG 1045 = 97 gram/liter

Je hebt voor 11% alcohol een sg van 1085 nodig, dit staat gelijk aan 201 gram/liter.

Dus 201-97= 104 gram/liter = 28 * 104 = 2912 gram voor 28 liter.

Voor de gegevens heb ik de suikertabel van Luc gebruikt (eerste kolom gezien lage zuurgehalte).


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 01, 2011 7:54 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
geweldig brenda ik kom er nu wel uit, volgens een tabel uit een boekje moet in bij een sg van 1085 225 gr/l suiker toevoegen scheelt nogal.


Brenda
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 02, 2011 7:18 am

Geregistreerd: ma jul 20, 2009 9:53 am
Berichten: 103
Ben blij dat ik je heb kunnen helpen.

M.b.t. hoeveelheid suiker toevoegen, ik hou eigenlijk altijd de tabel van Luc aan... heeft tot nu toe altijd goed gewerkt.


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 02, 2011 6:04 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
oke, ik had ook nog een bestandje van iemand anders gehad, kan nu niet meer misgaan.
de peren staan vrolijk te bubbelen nu, was wel een gigantsche klus om ze te persen en zeven, nogal dik sap heb dus maar een backup fles erbij gemaakt voor na het overhevelen om bij te vullen.


Luc Volders
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 03, 2011 6:29 am

Geregistreerd: ma sep 10, 2007 10:22 pm
Berichten: 705
Woonplaats: Rotterdam
Phili en brenda,

Ik zag deze post voorbijkomen en mijn naam stond erin, dus moest ik wel reageren :lol:

Eerst even jouw berekening Phili:
1045-1000=45x2,6=117gram suiker per liter

Dan jouw antwoord Brenda:
Suiker bij SG 1045 = 97 gram/liter

Het anwoord van Brenda MOET goed wijn want hij komt immers uit mijn tabel :lol: :lol:

Maar waar zit nu het verschil in.

De berekening van Phili klopt. Maar slechts onder 1 voorwaarde en dat is als je puur suiker in puur water meet.
Maar je meet geen puur water. Je meet een most.

In die most zit veel meer als alleen suiker. De hydrometer meet dus ook veel meer als malleen suiker.

Zoals je zelf aangeeft zit er ook al 3 gram zuur per liter in.
Maar er zitten ook kleursoffen in, smaakstoffen, tannine's en nog veel meer.
Mijn tabel gaat ervan uit dat de overige bestanddelen in de most ongeveer 20 gram in gewicht per liter zijn.
Vandaar het verschil.

Dit even ter verduidelijking.

Dan de berekening voor het suiker toevoegen:

Brenda gebruikt daarvoor de methode waarover ik net een verhaaltje voor mijn web-log aan het schrijven was. Dat verhaaltje komt aanstaande weekeinde op mijn web-log te staan.

Kijk in mijn tabel hoeveel suiker je nodig hebt om 11% alcohol te halen. Dat is 201 gram per liter.
Trek daarvan af wat er al in de most aanwezig is: 97 gram
En wat je moet toevoegen is: 201 - 97 = 104 gram suiker per liter.
Zoals Brenda netjes voorrekende is dat inderdaad 28 * 104 = 2912 gram suiker.

Let op.

Het wordt nu toch wat ingewikkelder.

Je gaat dus 2912 gram suiker toevoegen aan je most.
Als je het suiker in volume zou meten dan is dat: 2912 x .6 = 1747 dus 1,7 lter !!!!

Je most gaat dus 1,7 liter in volume stijgen.

Wat je dus moet doen is de 2912 gram suiker oplossen in 2 of 3 liter water. Vervolgens meet je hiervan het volume af. Dan ga je aanvullen tot 28 liter met de rest van je most.
Pas dan en dan alleen heb je een most met het juiste suikergehalte.

Je houdt dan dus ongeveer 1,7 liter most over.

Nu kun je twee dingen doen.

Het restant aan je totale most toevoegen waardoor je SG wat zal zakken omdat het SG van het toegevoegde most het oorspronkelijke SG is.
Of iets meer suiker toevoegen waardoor het SG weer op het juiste punt staat.

1,7 (volume) x 104 gram is dus wat je eigenlijk zou moeten toevoegen.
Dat is 180 gram.

Het maakt uiteindelijk niet heel veel verschil uit, maar op deze manier is het exact.

Je totale volume zal dan rond de 30 liter liggen.

Luc

_________________
Luc's weblog: http://www.wijnmaker.blogspot.com/


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 03, 2011 8:25 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
klopt helemaal luc het volume is inderdaad meer geworden dat had ik dus niet meegeteld en het zal wellicht net wat verschil maken.
Maar een vraagje die berekening van 2912x.6=1747 waar komt die 6 vandaan? :o Misschien wel dom maar dan kan ik de berekening volgende keer gebruiken als ik de logica :?: ervan weet.
Ik ga zekers op je site kijken naar je nieuwe stukje. :wink:


Brenda
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 03, 2011 8:55 pm

Geregistreerd: ma jul 20, 2009 9:53 am
Berichten: 103
@ phili: 1 kg suiker is 0,6 liter.

@ luc: dank je voor deze uitleg, is ook iets waar ik rekening mee kan houden volgende keer.


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: di okt 04, 2011 8:18 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
oke brenda, dus 1kg. suiker is in volume 0,6 liter daarbij dan nog het volume van het water waar je de suiker in oplost erbij optellen, hehe het duurt even maar dan heb je wat he :idea:


sinaasappelsap
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 08, 2011 2:34 pm

Geregistreerd: di jul 12, 2011 3:08 pm
Berichten: 1
Hallo allemaal; ik ben al een tijdje bekend met dit forum maar dit
is m'n eerste reactie. Ik zag dat Luc deze kwestie ook al eens
aangekaart had in een eerder blog verhaal en nu komt het hier weer
voorbij. Daarom grijp ik deze gelegenheid aan om te laten zien
dat het ook precies uit te rekenen is.

We weten hoeveel liter sap we hebben (28 liter) en we weten het
gewenste alcoholpercentage (11%) maar we weten niet precies hoeveel
suiker erbij moet want bij elke toevoeging van suiker stijgt het
volume. Dat lijkt dus een ingewikkeld gebeuren. Stel nu dat we
erachter kunnen komen wat het uiteindelijk volume is waarbij het
sap precies het s.g. heeft dat we willen; in dit geval is dat 29,93
liter (uitleg volgt, neem dit voor nu van mij aan). Als we dat
weten dan kunnen we dat volume (29,93 liter) gebruiken om de
suikerberekening op te baseren. Laten we dat eens proberen.
Voor 11% alcohol heeft het uiteindelijk sap:
    29,93 liter * 11% * 18 gram/liter/% = 5926 gram
suiker nodig. In het sap is al:
    28 liter * 97 gram = 2716 gram
suiker aanwezig. Er zou dan dus:
    5926 - 2716 = 3210 gram
suiker toegevoegd moeten worden. Eureka!, want het volume van
3210 gram suiker is:
    3210 * 0,6 = 1,93 liter
Door de suiker op te lossen in een gedeelte van het sap i.p.v.
(toe te voegen) water zal je totale volume 29,93 liter zijn met
exact de juiste hoeveelheid suiker.

Ik vind dit zelf makkelijker werken omdat je nu precies weet hoeveel
suiker je dient toe te voegen. De suikerberekening (zoals hierboven)
wordt er niet ingewikkelder op en je hoeft verder nergens meer op te
letten, het is een kwestie van suiker toevoegen en klaar.

Het enige wat je hiervoor extra hoeft te doen is het uitrekenen
van \"het uiteindelijk volume\" (de 29,93 liter hierboven). Dat kun
je doen met de volgende formule:

Code:
             Vsap * (1 - Ssap * 0,0006)
Vmost = -------------------------------
               1 - Awijn * 18 * 0,0006

waarin de variabelen de volgende betekenis hebben:
  • Vmost is \"het uiteindelijke volume\" in liters
  • Vsap is het volume van het sap in liters
  • Ssap is de hoeveelheid suiker in het sap in gram/liter
  • Awijn is het alcoholpercentage van de wijn in %
Voorbeeld van een applicatie van de folmule, met de waarden van hierboven:

Code:
              28 * (1 - 97 * 0,0006)    26,37
Vmost = --------------------------- = -------- = 29,93
               1 - 11 * 18 * 0,0006     0,8812


Het toepassen van de formule is een kwestie van invullen en uitrekenen.
Het begrijpen van de formule is wat lastig omdat ik niet heb laten zien
hoe ik eraan gekomen bent (want daar is wat wiskunde voor nodig en
het is al lastig zat zo). Voor de toepassing van de formule is het begrip ervan
echter niet nodig; je hoeft alleen maar aan te nemen dat het werkt en ik hoop
dat het rekenvoorbeeld daartoe voldoende overtuigend is.
Mochten er toch geïnteresseerden zijn in de herkomst van de formule dan kan
ik de afleiding ervan hier proberen uiteen te zetten.

Ik heb er zelf al meermalen plezier van gehad en voor mij is hiermee
het \"suiker probleem\" opgelost. Afsluitend wil ik opmerken dat die 18
gram/liter/% van je gist afhangt. Daar heeft Luc hier (laatste alinea)
lang geleden ook al eens wat over geschreven.


Gocar
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 08, 2011 7:46 pm

Geregistreerd: do sep 13, 2007 9:10 am
Berichten: 99
sinaasappelsap (wat een naam)
Je hebt het prachtig uit de doeken gedaan, hopelijk hebben vele beginners wijnmaker hier eindelijk een goede les aangehad, en dat er nu de problemen hiermee opgelost zijn... Vele onder ons (oudere wijnmakers)kenden deze formule reeds maar eindelijk is er dan toch iemand (sinaasappelsap) die de moed heeft om dit eens letter na letter uit de doeken te doen met een goede uitleg...
proficiat en groetjes
gocar


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: za okt 08, 2011 7:46 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
hoi,
wie ooit nog durft te zeggen dat wijn maken simpel is krijgt rond z'n oren, wiskunde, formules, chemi, goed voer voor de hersentjes hoor.
De formule heb ik in m'n wijnboek opgeschreven bij de rest, ga hem zeker uitproberen, toen ik met deze \"hobby\"ben begonnen heb ik nooit gedacht dat het zo'n brede kennis inhield.


Agnita
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 09, 2011 9:30 am

Geregistreerd: zo jan 09, 2011 9:48 am
Berichten: 10
hallo
al eens de vinumanager geprobeerd (gratis te downloaden via www.vinumanager.com)
simpel je gegevens en wensen invullen en alles wordt keurig voor je berekend
in jouw geval kom de vinumanager bij jouw gegevens uit op:
(bij een gewenst zuurgehalte van 7, alcoholpercentage van 11, 18gr suiker per 1 vol % alcohol)
3,5 kg suiker en 119gr zuur, je totale volume komt dan op 29 liter
leuk om eens te proberen
succes
agnita


phili
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: zo okt 09, 2011 7:38 pm

Geregistreerd: zo okt 17, 2010 2:31 pm
Berichten: 442
Woonplaats: rilland
ja maar er is dan wel een verschil in toe te voegen suiker met sinaasappel z'n berekening, die had 3210gramm en jij 3500gram, dus als je met grotere volumes gaat werken wordt dat verschil dan ook groter en kan verschil op eind resultaat geven?


Agnita
Bericht  Berichttitel:   |  Geplaatst: ma okt 10, 2011 9:00 am

Geregistreerd: zo jan 09, 2011 9:48 am
Berichten: 10
of het verschil groter wordt kun je natuurlijk heel makkelijk zelf berekenen
doe net alsof je 50 liter hebt en maak de berekeningen

nu ben ik een volslagen nieuweling, maar ik heb onderhand al wel
begrepen, dat ieder zijn ideeen heeft, met grote verschillen
vinumanager staat, voor zover ik weet wel goed bekend,

maar... er zijn op dit forem vast wel mensen die al lang wijn maken en hier ook eens hun licht over kunnen laten schijnen??? zijn er meer met
ervaring met vinumanager?
agnita


Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Afdrukweergave

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 1 gast
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
Ga naar:   
cron

Verwijder alle forumcookies | Het team | Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
phpBB.nl Vertaling